nieuws

Hof van Twente: "Doen alles om heropening azc Klompjan Markelo te voorkomen"

Volledig uitsluiten kan de gemeente het niet, maar Hof van Twente gaat er wel alles aan doen om heropening van asielzoekerscentrum Klompjan bij Markelo te voorkomen. Dat beloofde de politiek maandagavond aan de bewoners van buurtschap Herike Elsen bij Markelo. Zo'n 150 bezorgde bewoners lieten zich tijdens de bijeenkomst bijpraten over de eventuele komst van vluchtelingen naar het voormalige asielzoekerscentrum Klompjan.
Heropening van Klompjan ligt gevoelig in de buurt. Eind 2012 sloot het asielzoekerscentrum de deuren, tot grote opluchting van de buurt. Volgens buurtbewoners was er sprake van drugshandel, prostitutie, diefstal en aanranding. Zij zitten daarom niet te wachten op een heropening.

Geen 100 procent garantie

Een formeel verzoek voor het opvangen van vluchtelingen heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) niet gedaan, maar informeel is er wel gevraagd naar de mogelijkheden. Hof van Twente noemde de opvang van asielzoekers op de locatie 'onbespreekbaar' maar de buurt was daarmee nog niet gerustgesteld. Maandagavond werd daarom tekst en uitleg gegeven door wethouder Van Zwanenburg en de politieke partijen.
Tijdens de bijeenkomst bleek dat de gemeente geen 100 procent garantie kan geven over het dichtblijven van azc Klompjan. Dat komt doordat er nog steeds een bestemming asielzoekerscentrum op de grond zit. Het COA kan er niet zomaar gebouwen neerzetten, daarvoor is toestemming nodig van de gemeente. En Hof van Twente is niet van plan die toestemming te geven.

Buurt wil wijziging bestemmingsplan

Maar het bestemmingsplan laat toch de deur op een kiertje staan, vinden buurtbewoners. Zij zijn er dan ook niet op gerust dat hen een nieuw azc bespaard blijft. Ze willen daarom dat de regel 'azc' uit het bestemmingsplan wordt gehaald. Hof van Twente beloofde vanavond te bekijken of dat mogelijk is. Daar is dan wel de toestemming van de grondeigenaar voor nodig.
Dat het onderwerp leeft in de buurt, bleek wel uit de opkomst. Het buurtschap Elsen Herike heeft in totaal 220 huishoudens. De informatiebijeenkomst van vanavond trok zo'n 150 mensen.

Komst asielzoekers naar andere locatie niet uitgesloten

Hof van Twente liet tijdens de bijeenkomst weten dat er altijd nog de mogelijkheid bestaat dat er alsnog asielzoekers naar de gemeente komen. Maar het gaat volgens Hof van Twente dan om kleinschalige opvang en op een andere locatie dan voormalig azc Klompjan. Op dit moment heeft de gemeente geen contact met het COA over de opvang van asielzoekers.
Het COA heeft een enorme stroom vluchtelingen op te vangen. Met name Syriërs en Irakezen ontvluchten hun thuisland vanwege de situatie daar. De verwachting is dat Nederland tot het einde van dit jaar zo'n 65.000 asielzoekers zal opvangen.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.