Nieuws

Toch gevangenisstraf voor bedreiging Pieter Omtzigt

Pieter Omtzigt, gisteren tijdens het debat in de Tweede Kamer over de situatie in Afghanistan.
Pieter Omtzigt, gisteren tijdens het debat in de Tweede Kamer over de situatie in Afghanistan. © ANP/BART MAAT
De 27-jarige Danny V. uit Heerlen moet toch de gevangenis in voor het bedreigen van het Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt vorig jaar zomer. In hoger beroep is V. veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk.
De man uit Heerlen deed op 20 augustus vorig jaar mee aan een demonstratie op het Plein in Den Haag. Later die dag zag hij Omtzigt lopen. V. liep daarop met een aantal anderen naar Omtzigt toe en sprak hem met luide stem aan, ging vlak voor hem lopen en blokkeerde hem de vrije doorgang, waardoor Omtzigt stil moest gaan staan.
Toen de politicus doorliep schold V. hem uit en uitte hij een doodsbedreiging. Omtzigt hoorde pas de volgende dag via sociale media dat de verdachte 'Ik zal je doodslaan' had geroepen.

Hoger beroep

De politierechter veroordeelde de man vorig jaar november tot een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden voor een 'poging tot bedreiging', omdat Omtzigt op het Plein de doodsbedreiging niet had gehoord. Het Openbaar Ministerie ging daarop in hoger beroep.
Het OM had bij het hof in Den Haag vier maanden gevangenisstraf geëist, waarvan een maand voorwaardelijk. Het hof maakte er twee maanden voorwaardelijk van, vanwege V.'s persoonlijke omstandigheden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.