Nieuws

Bewoners 'compleet overvallen' door uitgelekte conclusies onderzoek kanaaldrama: "De zoveelste misser"

Zo'n vierhonderd huishoudens hebben zich gemeld met schade als gevolg van baggerwerkzaamheden aan Kanaal Almelo-de Haandrik.
Zo'n vierhonderd huishoudens hebben zich gemeld met schade als gevolg van baggerwerkzaamheden aan Kanaal Almelo-de Haandrik. © RTV Oost
De conclusies van het onderzoek naar de oorzaak van het verzakken van woningen langs kanaal Almelo-de Haandrik, zijn uitgelekt. Daaruit blijkt dat piping (zand meegevoerd door stromend grondwater) niet de oorzaak is. Een 'combinatie van factoren' is de oorzaak. Maar welke precies, en wat dat voor de gedupeerden betekent, moet maandag blijken. Dan wordt het rapport gepubliceerd.
De provincie publiceerde vanochtend per abuis een korte samenvatting van de conclusies op haar website. Dat had onzichtbaar moeten blijven, maar stond korte tijd openbaar, zo meldde Tubantia vrijdag.
"Dit is de zoveelste keer dat er iets misgaat", zegt Harry Broekhuizen van Kant Nog Wal, de stichting die de bewoners bijstaat. Broekhuizen kreeg tientallen reacties van bewoners over de uitgelekte conclusies. "Mensen reageren teleurgesteld en onthutst. Ze zijn compleet overvallen, en hebben allemaal vragen. Want wat moeten mensen met deze informatie? Niemand weet wat het voor hen betekent. Dit is doodongelukkig."
Broekhuizen hoopt dat zo snel mogelijk duidelijk wordt wat dit rapport betekent voor individuele huiseigenaren.
Het blijft raar dat in korte tijd, in een klein gebied, er 400 meldingen komen van schade aan huizen, en dat die dan allemaal verschillende oorzaken zouden hebben
Erik Veltmeijer, Statenlid PVV
"Verschrikkelijk schandalig. Juist op dit gevoelige dossier", reageert PVV-Statenlid Erik Veltmeijer op het uitlekken. "Een dikke middelvinger naar de bewoners is het." Op basis van de uitgelekte uitkomsten heeft Veltmeijer niet het idee dat de gedupeerden er veel mee opschieten. "Ik ben heel benieuwd naar het rapport zelf, maar zoals het nu lijkt zijn we een jaar verder en terug bij af."
"Het blijft raar dat in een korte periode, in een klein gebied, er 400 meldingen komen van schade aan huizen, en dat die dan allemaal verschillende oorzaken zouden hebben...", zegt Veltmeijer. Wat hem betreft is er daarom maar één oplossing: "Een generaal pardon waarbij de schade aan alle huizen wordt vergoed."

Publicatie onderzoek

Maandag publiceert de provincie dus de uitkomsten van het verdiepende onderzoek dat kennisinstituut Deltares deed naar de oorzaak van het kanaaldrama. Het tweede onderzoek in opdracht van de provincie; vorig jaar mei concludeerden onderzoekers van datzelfde Deltares dat de schade aan het merendeel van de woningen niet is veroorzaakt door de baggerwerkzaamheden.
In januari kwam uit onderzoek van hoogleraar Stefan van Baars - dat hij deed uit eigen initiatief - dat er wel degelijk grote fouten zijn gemaakt. Daarmee wilde de provincie aanvankelijk niets doen, omdat het 'geen nieuwe inzichten' zou bevatten, maar daar kwam de provincie uiteindelijk op terug.
Ik kan inderdaad verklappen dat piping geen grote rol speelt
Stefan van Baars, onderzoeker
Bij het huidige onderzoek is ook Van Baars betrokken. Hij noemt het uitlekken 'onhandig', maar wil nog niet ingaan op de uitgelekte conclusies. "Maar ik kan inderdaad verklappen dat piping geen grote rol speelt."

Reactie gedeputeerde Bert Boerman:

"We betreuren dat dit zo is gelopen en begrijpen dat deze conclusies vragen oproepen. Tegelijkertijd vinden we het ook belangrijk dat we over alle informatie beschikken voordat we hier verder op in kunnen gaan. De officiële ontvangst van de definitieve rapportage, inclusief bijlages en een publieksvriendelijke samenvatting is aanstaande maandag. We willen hierna zo snel mogelijkheid duidelijkheid geven over de volgende stap. Wij willen woensdag 22 september Provinciale Staten informeren over hoe het college invulling aan het vervolg wil geven. Voorop staat dat de provincie de bewoners in dit gebied niet in de steek laat. En zoals ik in meerdere gesprekken met bewoners heb aangegeven: de provincie blijft naast de bewoners staan. De inzet is om tot een duurzaam toekomstperspectief te komen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.