Meer goederentreinen door Overijssel, Betuwelijn jaren beperkt te gebruiken

Het aantal goederentreinen door de provincie Overijssel neemt volgend jaar fors toe. Aanleiding daarvoor is werk aan de Betuweroute waardoor treinen van en naar Duitsland moeten uitwijken. Dat heeft de staatsecretaris Mansveld vandaag aan de Tweede Kamer laten weten.

In Duitsland wordt een extra spoor aangelegd zodat de Betuwelijn, die speciaal bedoeld is voor goederentreinen tussen de Rotterdamse haven en het Duitse achterland, goed aansluit op het Duitse spoornet. Dat betekent echter dat bijna alle goederentreinen die nu over de Betuwelijn rijden geregeld worden omgeleid via Overijssel en Venlo. De treinen rijden in Overijssel over het spoor tussen Deventer en Oldenzaal. 

De staatssecretaris laat weten dat treinen met gevaarlijke stoffen wel zoveel mogelijk over de Betuweroute worden geleid. De werkzaamheden in Duitsland en daarmee de belasting van het spoor in Overijssel, duurt naar verwachting zeven jaar, tot 2022. De treinen moeten dan een week per maand omrijden. De rest van de tijd kunnen ze wel over  de Betuweroute. Mansveld wil de overlast voor omwonenden zo veel mogelijk beperken door met onder mee 'stillere' goederentreinen te laten rijden. 

Deel dit artikel:

Reageren