Nieuws

Ziekenhuis Saxenburgh geeft spullen weg: "Dorpen liepen leeg om wachtkamerstoelen op te halen"

De oude wachtkamerstoelen krijgen een nieuw onderkomen
De oude wachtkamerstoelen krijgen een nieuw onderkomen © Henny Zomer
Vorig jaar verhuisde het Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg naar een nieuwe locatie. Maar waar moesten die wachtkamerstoelen, koelkasten en magnetrons uit het oude ziekenhuis naar toe? “Het was zonde om dat zomaar weg te gooien”, vertelt Henny Zomer van de Hardenbergse Uitdaging.
De organisatie Hardenbergse Uitdaging koppelt stichtingen en verenigingen aan het lokale bedrijfsleven. “De verenigingen en stichtingen uit de omgeving kunnen die spullen namelijk prima gebruiken.”
Op donderdagavond reden bij de oude locatie van het ziekenhuis, auto’s met volle aanhangwagens af en aan. “De actie sloeg ontzettend aan. Er kwamen zelfs verenigingen en stichtingen van buiten Hardenberg om de spullen op te halen.”

Wasmachine in trek

Geïnteresseerden konden zich vooraf intekenen op spullen die zij graag mee zouden willen nemen. “Er hadden zich zo’n negen verenigingen aangemeld voor de wasmachine. Dan weet je al dat het storm gaat lopen en je mensen teleur moet stellen. Bij spullen die erg in trek waren, hebben we besloten dat verenigingen en stichtingen uit de gemeente Hardenberg de voorkeur kregen”, vertelt Henny.
Vooraf leken de oude wachtkamerstoelen van het ziekenhuis niet hoog op het verlanglijstje te staan, maar op de kijkavond waren toch heel wat verenigingen geïnteresseerd. “Vrijwilligers van de multifunctionele accommodatie in De Krim trommelden allemaal mensen uit het dorp op om spullen mee te nemen. Heel De Krim liep volgens mij leeg!”
Stichtingen en verenigingen vertrokken met volle aanhangwagens
Stichtingen en verenigingen vertrokken met volle aanhangwagens © Henny Zomer

Hardenbergse Uitdaging

De Hardenbergse Uitdaging nam het initiatief bij de weggeefactie. “In Nederland zijn er diverse afdelingen van ‘De Uitdaging’. In Hardenberg koppelen we het lokale bedrijfsleven aan stichtingen en verenigingen. Zo proberen we organisaties te helpen met kennis, kunde, middelen en materialen.”
De weggeefactie is volgens Henny Zomer een mooie manier om voor verbinding te zorgen in de gemeente. “Heel veel medewerkers van het ziekenhuis wonen ook in de gemeente Hardenberg. Met dit soort acties help je elkaar en maak je de gemeente met z’n allen weer een stukje mooier.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.