Nieuws

GGD trekt aan de bel: syfilis uitbraak in IJsselland

Een SOA-test
Een SOA-test © ANP
Dat niet iedereen tijdens de coronapandemie de voorgeschreven anderhalvemeter afstand heeft gehouden is geen geheim. De GGD IJsselland ziet het effect daarvan ook in andere cijfers: het aantal syfilis besmettingen in de regio is bijna verdubbeld. "De SOA-spreekuren zitten bomvol met mensen met klachten."
Opvallend veel van die klachten blijken ook daadwerkelijk een seksueel overdraagbare aandoening te zijn. Het aantal gevallen van syfilis valt daarbij in negatieve zin op, aldus de GGD IJsselland in gesprek met de Roze Golf.
Werden er in IJsselland vorig jaar nog 21 besmettingen gevonden, dit jaar staat de teller al bijna op veertig. Bijna een verdubbeling dus. De GGD heeft het RIVM op de hoogte gebracht van de uitbraak van syfilis in de regio. Ook zijn huisartsen geïnformeerd om extra alert te zijn op symptomen.

Vooral uitbraak onder swingers

Volgens Harriette van Buel, van de GGD IJsselland, is het aantal besmettingen opvallend hoog onder mannen met wisselende, seksuele contacten. Het gaat dan om mannen die onveilige seks hebben met andere mannen.
Daar ziet de GGD nu een relatieve nieuwe groep bij komen: heteroseksuele vrouwen. Volgens Van Beul gaat het in dat laatste geval om stellen, die seks hebben met andere stellen. Iets dat in de volksmond ook wel bekend staat als swingers.
Harriette van Buel van GGD IJsselland
Harriette van Buel van GGD IJsselland © Roze Golf
"We maken ons daar zorgen over. Onder de swingers zijn ook mannen die onbeschermde seks hebben met andere mannen. Deze mannen komen bij klachten niet naar ons spreekuur maar nemen syfilis vervolgens wel mee naar huis, waar hun vrouw ook ziek wordt".
De GGD stelt zichzelf de vraag hoe deze groep mannen toch bereikt kan worden. "Wat veel mensen niet weten, is dat je ook anoniem een SOA-test kunt doen. Hopelijk verlaagt dat de drempel."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.