Nieuws

Inzegening klok in Oldenzaal door aartsbisschop: "Bijzondere gebeurtenis"

Kardinaal Eijk zegent de nieuwe Plechelmusklok
Kardinaal Eijk zegent de nieuwe Plechelmusklok © RTV Oost
Een aartsbisschop die een luidklok inzegent. Het gebeurt niet iedere dag, maar afgelopen weekend wel in Oldenzaal. Veel Oldenzalers kwamen dan ook een kijkje nemen toen de aartsbisschop van Utrecht de nieuwe Plechelmusklok kwam inzegenen. “Ook voor mij is dat een bijzondere gebeurtenis.”
De Plechelmusbasiliek zat zondagochtend zo goed als vol. Veel mensen wilden de Eucharistieviering en de zegening, geleid door kardinaal Eijk, bijwonen. “Helemaal vol kan natuurlijk niet door de coronamaatregelen, maar er is meer animo dan normaal”, zegt een vrijwilliger.

Inzegening

Het is bij de Katholieke kerk gebruikelijk dat een nieuwe of gerestaureerde klok wordt ingezegend. Dit gebeurt vaak door de pastoor. Dat een aartsbisschop een klok komt zegenen is dan ook uniek. “Dit is de grootste klok die ik ooit heb ingezegend”, zegt de aartsbisschop. “Het komt niet vaak voor dat er een nieuwe luidklok is.”
De kardinaal hoefde dan ook niet lang na te denken toen de pastoor van Oldenzaal hem vroeg om voor deze gebeurtenis naar Oldenzaal te komen. De Plechelmusbasiliek valt onder het aartsbisdom Utrecht. “Het is voor mij ook een bijzondere gebeurtenis, die ik niet aan me voorbij wilde laten gaan."

Druk bezocht

De hele week komen al veel mensen een kijkje nemen bij de nieuwe klok. “Er zijn meer dan tweeduizend mensen langs geweest”, zegt stadsbeiaardier Hylke Banning. “Dat had ik niet verwacht. Het is fijn om te merken dat de mensen in de stad toch nieuwsgierig zijn. Het is immers een cadeau voor de stad. Dat is zelfs op de klok te zien.”
Kardinaal Eijk komt aan bij de Plechelmusklok
Kardinaal Eijk komt aan bij de Plechelmusklok © RTV Oost
Zelf is Banning er ook veel geweest. Hij zat elke avond bij Oldenzaal Promotie, tegenover de basiliek. “Tot ongeveer middernacht. Ik wilde er zeker van zijn dat mensen niet zomaar de tent met de klok in zouden lopen.”
Ook heeft hij het geluid al regelmatig gecheckt. “Als je met je hand op de slagrand slaat hoor je de klank al”, legt Banning uit. Niet zo hard als met de klepel, maar hard genoeg om geluid te horen. “Hij klinkt prachtig.”
Vandaag gaat de klok weer tijdelijk naar Delden, waar hij wordt opgeslagen totdat hij in oktober de toren in gehesen kan worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.