Nieuws

Provincie Overijssel: verschillende oorzaken schades aan huizen langs Kanaal Almelo-De Haandrik

Beschadigde huizen langs Kanaal Almelo - De Haandrik
Beschadigde huizen langs Kanaal Almelo - De Haandrik © Wouter de Wilde | WDW Foto's
Het hoge woord is eruit: er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen voor alle schades van de huizen langs Kanaal Almelo- De Haandrik. De schade is een combinatie van factoren. De werkzaamheden aan het kanaal hebben bijgedragen aan het versterken van verzakkingen en daarmee aan de schade aan de panden. Dat zegt de provincie Overijssel op basis van het rapport van onderzoeksbureau Deltares, dat vanmorgen is gepresenteerd.
Veen onder de fundering van de huizen heeft onmiskenbaar een rol gespeeld bij het ontstaan van de problemen. In een aantal gevallen zit veen onder de woning en de fundering. "Werkzaamheden aan het kanaal hebben soms gezorgd voor versnelling in het optreden van schades", zegt de provincie.

Meerdere schade-oorzaken

Bij de meeste onderzochte panden spelen meerdere schadeoorzaken. Het is volgens de provincie nu aangetoond dat piping (waarbij zand zou zijn weggespoeld onder de fundering van de huizen) niet de oorzaak is van de schade.
Gedeputeerde Bert Boerman nam vanmorgen het rapport, waaraan Deltares de afgelopen maanden heeft gewerkt, in ontvangst. Het verdiepende onderzoek geeft inzicht in nieuwe oorzaken en een bevestiging van oorzaken die al bekend waren. Het college van Gedeputeerde Staten zegt dat het bewoners en andere betrokkenen snel duidelijkheid wil geven over de stappen die hierna volgen.
We willen snel besluiten nemen over de volgende stap om bewoners niet nog langer in onzekerheid te laten zitten
Gedeputeerde Bert Boerman
Komende woensdag wordt Provinciale Staten geïnformeerd over hoe het college invulling aan het vervolg wil geven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.