nieuws

Burgemeester Haaksbergen: "Ik loop niet weg voor mijn verantwoordelijkheid"

"Als burgemeester ben ik verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Dat is niet alleen formeel, ik vóél me ook verantwoordelijk," zei burgemeester Gerritsen vanavond tijdens de informele raadsbijeenkomst in Haaksbergen. Gerritsen gaf aan niet weg te zullen lopen voor zijn verantwoordelijkheid en niet op te stappen. "Samen met u wil ik wel de burgemeester zijn die de organisatie gaat verbeteren."
Vanavond maakt Gerritsen een begin met het geven van tekst en uitleg over de gang van zaken rondom het drama met de monstertruck. Dat gebeurt tijdens een informele raadsbijeenkomst. Vorige week maakte de gemeente al alle documenten openbaar, vanavond geeft de burgemeester een eerste mondelinge toelichting en gaat hij in op vragen van raadsleden.
Gerritsen begon zijn toespraak vanavond met de woorden dat het drama met de monstertruck 'diepe sporen' heeft nagelaten in Haaksbergen. Hij zei intensief mee te leven met slachtoffers en nabestaanden. Vijf gewonden liggen nog altijd in het ziekenhuis.

Veel vragen

In zijn toespraak herhaalde Gerritsen de woorden dat hij persoonlijk niet op de hoogte was van de monstertruck. "Voor de helderheid: ik wist van het evenement. Maar de aankondiging van de monstertruck op straat en in krantjes is écht aan mij voorbij gegaan."
De manier waarop de vergunning is verleend, roept veel vragen op, erkende de burgemeester. "We moeten hier lering uit trekken. Dat geldt niet alleen voor Haaksbergen, maar ook voor Twente en Nederland." Op dit moment lopen er onderzoeken van het Openbaar Ministerie en de Onderzoeksraad naar de gang van zaken. Op advies van de Onderzoeksraad worden die afgewacht door de gemeente.

Burgervader, geen mediastrateeg

In de afgelopen weken was er veel kritiek op de manier waarop Haaksbergen informatie naar buiten bracht en ook specifiek op het optreden van de burgemeester. Ook daar ging Gerritsen op in. "Ik ben meer een burgervader dan mediastrateeg. Als er fouten zijn gemaakt, dan betreur ik dat."
De vergadering van de gemeenteraad is live te volgen via een livestream en via een live verslag via Twitter.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.