Nieuws

Debat over opvang vluchtelingen geschorst nadat PVV'er collega's 'politieke mensenhandelaren' noemt

Joeri Pool
Joeri Pool © Joeri Pool
Een debat over de opvang van vluchtelingen in Overijssel en de financiële bijdrage daaraan van de provincie, is aan het einde ontspoord. In zijn afsluitende bijdrage noemde PVV-Statenlid Joeri Pool zijn collega-politici die vóór die opvang zijn 'politieke mensenhandelaren'. Dat bleek een lont in het kruitvat.
Commissaris van de Koning Andries Heidema leek het heel even te laten gaan, maar toen enkele Statenleden hun hand opstaken om te reageren op de aantijging, greep Heidema alsnog in. Hij onderbrak Pool: "Ik wil dat u die woorden terugneemt." Dat weigerde Pool.
PvdA-fractievoorzitter Annemieke Wissink was een van de Statenleden die haar hand opstak. Zij eiste dat de voorzitter ingreep, en het debat anders zou schorsen. Daarop verzocht Heidema Pool nogmaals om het woord 'mensenhandelaren' terug te nemen. Toen Pool opnieuw weigerde - "Ik zei politieke mensenhandelaren" - schorste Heidema de vergadering. Hij ontbood alle fractievoorzitters.

Woord ontnomen

Na ongeveer een kwartier werd de Statenvergadering hervat. Heidema vroeg Pool nogmaals of hij zijn woorden terug wilde nemen. Daarbij vroeg Heidema een ja of nee-antwoord, en kreeg uiteindelijk een 'nee'. "Dan ontneem ik u bij dit agendapunt het woord." Daarna ging het debat verder.
Via WhatsApp reageerde Pool op de consternatie: "De vrijheid van meningsuiting is morsdood in Overijssel."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.