Nu nog geen extra geld voor ondergrondse hoogspanningslijnen 's Heerenbroek, maar het komt er wel aan

De provincie trekt nog geen extra geld uit voor het ondergronds brengen van de hoogspanningslijnen bij 's Heerenbroek. Een aantal partijen in Provinciale Staten pleitte er aanvankelijk voor daar 2,25 miljoen euro extra voor uit te trekken, maar zag daar op het laatste moment vanaf. Dat deden de partijen na toezeggingen van gedeputeerde Tijs de Bree.

Daarmee is het een gevalletje nóg niet. De Bree zegde namelijk toe binnenkort alsnog met een voorstel te komen voor extra geld voor het plan. Doel van het extra geld is om een oude belofte uit 2009 alsnog gestand te doen.

De onderkabeling van de hoogspanningslijnen is een heikele, vooral langslepende kwestie: al in 2009 werd aan het dorp beloofd dat de hoogspanningslijnen onder de grond zouden gaan.

Kamperlijntje

Het Kamperlijntje, dat op dat moment nog een dieseltrein was, zou een tram worden. Daarmee zou er dus elektriciteit langs het spoor komen en als compensatie zou de hoogspanning over het dorp verkabeld worden. Onder de grond. Maar de tram kwam er nooit.

Het werd een elektrische trein en daarmee hoefde de provincie zich niet meer aan haar belofte te houden. In 2019 werd de belofte uit 2009 evengoed herbevestigd. Er ligt ook nog twee miljoen euro klaar voor het plan.

Uitkopen woningen

Gedeputeerde Tijs de Bree liet aan Provinciale Staten weten aanstaande vrijdag met de wethouder van Kampen om tafel te gaan. Hij zei er bij de gemeente op aan te willen dringen dat er snel werk wordt gemaakt van de opkoopregeling, omdat er voor de onderkabeling twee woningen moeten worden opgekocht.

De Bree hoopt dat op korte termijn een knoop wordt doorgehakt. Als duidelijk is hoeveel de onderkoeling gaat kosten wil De Bree Provinciale Staten een voorstel doen voor extra geld. "Wij willen voortvarend aan de slag." Aan het voorstel dat vandaag voorlag ontbrak financiële dekking.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
KAMPEN KAMPERLIJNTJE PROVINCIALE STATEN
Deel dit artikel: