nieuws
Gemeenten Overijssel moeten twee keer zoveel huizen vinden voor statushouders
Zorgen over statushouders
Alle gemeenten in Overijssel moeten per 1 januari dubbel zoveel statushouders huisvesten dan in 2014. Dat is het gevolg van de groeiende stroom vluchtelingen die Nederland binnenkomt.
Het gaat over het algemeen over vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië of Eritrea. Door de vele brandhaarden in de wereld stijgt het aantal asielaanvragen in Nederland explosief. Omdat vaak al snel duidelijk is dat de vluchtelingen niet kunnen terugkeren, krijgen zij relatief snel een verblijfsvergunning en daarmee hebben ze recht op een woning.
Verwachte groei
Nu nog zitten er in de verschillende AZC's volgens het COA bijna 8.000 vluchtelingen met een verblijfsvergunning waar nog geen huis voor is gevonden. De verwachting is dat dat aantal de komende maanden alleen maar gaat oplopen.
Zorgen bij gemeenten
Al eerder werd het halfjaarlijkse aantal statushouders dat gemeenten moeten onderbrengen licht opgeschroefd, maar dit keer is sprake van een verdubbeling. De zwaardere taakstelling veroorzaakt zorgen bij de gemeenten. Bij de gemeenten Ommen, Hardenberg, Rijssen-Holten, Zwolle en Deventer bijvoorbeeld.
De gemeenten weten nog niet hoe volgend jaar aan de nieuwe taakstelling te voldoen. Verschillende woordvoerders van gemeenten noemen het een 'fors' aantal.
Maatregelen voor voldoende woningen
Voor een kleine gemeente zoals Ommen betekent de verdubbeling een stijging van 7 naar 15 statushouders dat in een half jaar een huis moet krijgen aangeboden. In grotere gemeente Zwolle betekent de verdubbeling een stijging van 47 naar 102. Om straks iedereen van een woning te kunnen voorzien heeft Zwolle uit voorzorg de sloopplannen van de flat aan de Willemskade uitgesteld.
De flat wordt opgeknapt en geschikt gemaakt voor tijdelijke verhuur. Ook geldt het recht op urgentie niet meer in de gemeente, omdat de druk op de verhuurdersmarkt te groot werd. Maar of dat genoeg is, weet een woordvoerder van de gemeente ook niet: "Mogelijk gaan we ook nog kijken of leegstaande kantoren moeten worden omgebouwd."
Tijd voor creatieve oplossingen
Een woordvoerder van de gemeente Deventer vindt dat er creatief moet worden omgegaan met het probleem, op zoek gaan naar andere gesprekspartners: "Tijden veranderen, zorginstellingen staan leeg. We gaan kijken of er daar bijvoorbeeld ruimte is. In elk geval willen we de reguliere woningzoekmarkt niet onder druk zetten."
Veel gemeenten kennen geen leegstand en hebben, als het gaat om betaalbare huurwoningen, nu al te maken met lange wachtlijsten. Toch zegt geen enkele gemeente niet te willen of kunnen meewerken aan de huisvesting van statushouders, dat is 'inhumaan' aldus een woordvoerder.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer: