Nieuws

Henk Kamp geïnstalleerd als nieuwe minister van Defensie

Henk Kamp
Henk Kamp © ANP / Martijn Beekman
Henk Kamp (VVD) uit Diepenheim is vandaag geïnstalleerd als minister van Defensie. Hij volgt de opgestapte Ank Bijleveld (CDA) op, die vorige week vertrok naar aanleiding van de evacuatieoperatie uit Afghanistan. Kamp gaat aan de slag totdat er een nieuw kabinet is.
De Goorse legde haar functie neer nadat ze een dag daarvoor een motie van afkeuren tegen zich kreeg. Ook D66-leider Sigrid Kaag trad af als minister van Buitenlandse Zaken na eenzelfde motie. Kaag was de opvolgster van Stef Blok (VVD), die doorschoof naar Economische Zaken om de met een burn-out uitgevallen Bas van 't Wout op te volgen.

Geen onbekende

Dat Kamp deze rol op zich neemt, is een verrassing. Afgelopen zondag zei hij bij het politieke café in Diepenheim dat hij niet beschikbaar was voor deze functie. "Ik heb 25 jaar in Den Haag gewerkt en ben elf jaar minister geweest. Ik ben een beetje uitgewrongen. Toen ik vijftig jaar was, kon ik dat aan. Nu ik 69 ben, denk ik niet dat ik dat nog vier jaar aan kan op de manier waarop ik dat wil."
Kamp was eerder minister tussen 2002 en 2007 van voornamelijk Defensie. Tussen 2010 en 2012 was hij minister van Sociale Zaken om daarna vijf jaar lang de scepter te zwaaien op Economische Zaken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.