Provincie jubelt om nieuwe aanpak eikenprocessierups: "Ei van Columbus"

Het Ei van Columbus, zo noemt de provincie Overijssel een nieuwe manier om de eikenprocessierups te bestrijden. Een proef met geurstoffen in de gemeente Steenwijkerland biedt hoopvolle resultaten.

De eikenprocessierups zorgt met zijn kleine brandharen al jaren voor jeuk en huiduitslag. Tot voor kort werd bij de bestrijding van het insect gekozen voor het bespuiten van eiken, nog voordat de rupsen brandharen hebben. Een methode waarbij echter ook andere rupsen de dood vinden. De nieuwe bestrijdingsmethode - paringsverstoring - is volgens de provincie inmiddels succesvol getest en zou alleen eikenprocessierupsen treffen.

Bij de nieuwe methode wordt gebruik gemaakt van zogenaamde feromonen. Dit zijn geurstoffen die lijken op de geurstof die de vrouwelijke vlinder uitscheidt, zodat mannelijke vlinders de vrouwtjes vinden en met ze kunnen paren. Door deze geurstof in de boom aan te brengen, raken de mannetjesvlinders zodanig verward, dat ze de vrouwelijke vlinders niet meer opmerken en er geen paringen volgen.

Test in Steenwijkerland

In het voorjaar en de zomer van 2020 is het middel getest in drie provincies: Overijssel, Friesland en Drenthe. De proef vond plaats in de buurgemeenten Steenwijkerland, Weststellingwerf en Westerveld. In een aantal eikenlanen langs gemeentelijke en provinciale wegen is het middel aangebracht en in een aantal lanen niet. De onderzoekers zagen een groot verschil: op de proeflocaties nam het aantal nesten met minimaal de helft af.

"De nieuwe methode lijkt dus het Ei van Columbus", meldt de provincie Overijssel. "Juist in stedelijk gebied, waar weinig ruimte is voor natuurlijke vijanden, kan deze methode de oplossing vormen om alleen overlast van eikenprocessierupsen aan te pakken, zonder dat er nadelige effecten voor andere soorten planten en dieren zijn."

Verfijning

Voordat de nieuwe methode landelijk kan worden toegepast, moet deze nog verder worden verfijnd. Daarbij wordt gekeken in welke dosis, op welke locaties in de boomkroon en met welk hulpmiddel het feromoon het meest efficiënt kan worden aangebracht. Daarna moet het middel nog voor grootschalig gebruik worden toegelaten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
EIKENPROCESSIERUPS GROEN OVERIJSSEL
Deel dit artikel: