Nieuws

Op Twente Airport wordt getest hoe vliegtuigen efficiënter kunnen landen

Twente Airport vanuit de lucht
Twente Airport vanuit de lucht © ANP / Hollandse Hoogte / Your Captain Luchtfotografie
Kunnen vliegtuigen op een andere manier een landingsbaan naderen? Die vraag wordt vanaf volgende week dinsdag onderzocht op Twente Airport. Een nieuwe manier van landen zou beter kunnen zijn voor het milieu en voor de omwonenden.
Het onderzoek wordt gedaan in het kader van het Europese project DREAMS, met onder meer het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum. Tot zeker 8 oktober wordt er af en aan gevlogen op Twente Airport. Mensen die in de buurt wonen, kunnen geluidshinder ervaren.

Steiler dalen?

Manieren om efficiënter te kunnen landen, kan te maken hebben met de aanvliegroute en de plek van de landingsbaan waarop het vliegtuig landt. Daarom wordt er getest met steilere aanvliegroutes en het verleggen van de zogenaamde baandrempel, de plek waarop het vliegtuig de baan voor het eerst raakt.
Dit kunnen oplossingen zijn om milieuvriendelijker te vliegen en om minder geluidshinder te veroorzaken.

Drie vliegtuigen

De meeste onderzoeken worden gedaan met een klein vliegtuigje: een Cessna Citation. Die zal tussen 28 september en 8 oktober tussen de 200 en 250 keer stijgen en landen op Twente Airport.
Op 5 en 6 oktober is het de beurt aan de grotere toestellen. Dan wordt er getest met een Boeing 737 en een Airbus A319. Beide toestellen gaan ongeveer tien keer vliegen op het vliegveld in Enschede.
Twente Airport zegt dat mensen in de gemeente Enschede, Oldenzaal, Losser, Haaksbergen en Hof van Twente overlast kunnen ervaren.
Op het kaartje is te zien welke route de vliegtuigen afleggen:
De vliegroute van de testvluchten
De vliegroute van de testvluchten © Twente Airport

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.