nieuws

Bevrijdingsoperatie Deventer opnieuw te beleven met Battlefieldtour

De oorlogshandelingen rondom de Deventer' bevrijding in 1945 kunnen vanaf nu worden herbeleefd in een zogenaamde Battlefieldtour. Tijdens die tour worden locaties bezocht, die cruciaal waren rondom die bevrijding.
De tour start in Schalkhaar en gaat via Deventer naar Gorssel waar de Canadezen de IJssel zijn overgestoken. Dergelijke bus- en wandeltochten worden al langer georganiseerd op slagvelden in het buitenland en rondom Arnhem. "De rest van Nederland volgt nu pas", zegt organisator Stoppels. "De belangstelling ervoor neemt toe. Ook onder jongeren". Volgens hem komt dat onder meer door programma's over de oorlog op zenders als Nationale Geographic. Eerder dit jaar werd er al proefgedraaid met de battlefieldtour rondom Deventer. Zaterdag is de allereerste 'echte'.
De deelnemers aan de tocht door Deventer komen in elk geval meer te weten over de hevige strijd die daar is geweest. "In Deventer en ook in Zutphen is zwaar gevochten omdat de steden aan de IJssel lagen", zegt Stoppels. "Ze waren de springplanken naar de Veluwe, om vervolgens de rest van Nederland te kunnen bevrijden." De battlefieldtour van Deventer krijgt sowieso een vervolg volgend voorjaar, als Nederland 70 jaar is bevrijd. Er is ook een dergelijke tour rondom Almelo in voorbereiding.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.