nieuws

Ongeveer 120 nieuwe orgaandonoren in Overijssel, campagne loopt nog enkele dagen

Orgaandonatie
Orgaandonatie
De landelijke donorweek heeft in Overijssel tot nu toe per saldo zo'n 120 nieuwe orgaandonoren opgeleverd. Dat blijkt uit een inventarisatie van de aantallen in alle gemeenten in de provincie op de website jaofnee.nl. De campagne loopt nog tot het einde van het weekend.
Het aantal geregistreerde donoren in Overijssel is vandaag 120 stuks hoger dan aan het begin van de week. Waarschijnlijk hebben zich deze week wel meer mensen dan dat geregistreerd, maar omdat er ook weer mensen uit het register verdwijnen, is de stijging per saldo minder sterk dan het aantal nieuwe aanmeldingen.

Velen waren al geregistreerd

Desondanks is het getalsmatige effect van de campagne beperkt te noemen. Dat komt natuurlijk ook omdat er al een groot deel van alle mensen zijn keuze al lang geregistreerd had. In totaal staan nu ruim 230.000 Overijsselaars van 15 jaar en ouder geregistreerd als donor. Nog eens zo'n 150.000 hebben de optie 'nee' laten vastleggen. Dat aantal nam de afgelopen week overigens licht af.

Enschede had een groot aandeel in de stijging. Daar kwamen er sinds maandag 26 nieuwe donoren bij. In Zwolle nam het aantal donoren gedurende week juist af met acht, terwijl het aantal nee-registraties er toenam. Maar desondanks zijn er in Zwolle relatief meer donoren dan in Enschede.

Geen enkel effect
In drie gemeenten in de provincie sorteerde de campagne geen enkel effect. De aantallen in Borne, Staphorst en Dalfsen zijn nu, aan het einde van de campagne, nog exact hetzelfde als aan het begin van de week.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.