Nieuws

Dikke snoek zit muurvast onder brug in Kampen

Dikke snoek zit muurvast onder brug in Kampen
Dikke snoek zit muurvast onder brug in Kampen © News United
'Hoe dan?', denkt Ferry van de Dierenambulance. Samen met collega Betty kijkt hij vanaf de kade in Kampen naar het water. Daar, onder de brug, heeft een snoek zich tussen twee spijlen geparkeerd. Het dier zit muurvast, beseffen ze terwijl de snoek blijft spartelen. Tijd voor actie.
Rond een uur of drie 's middags zien passanten dat een vis vast zit onder de brug, vlak bij de Hagenkade. Ze bellen direct de dierenambulance. Nu staan Ferry en Betty naar het arme beest te kijken. Wat is wijsheid?
"Het water in de Burgel lijkt niet diep", schrijven ze op Facebook. "Maar hoe diep is het écht als we in de blubber stappen? We hebben een waadpak, maar wat is wijsheid? Een snoek is een kwetsbare vis, hoe pakken we dit aan?"

Brandweer in actie

Vragen, vragen, vragen. Ze besluiten het zekere voor het onzekere te nemen en bellen de brandweer. Tien minuten later komt een knalrode spuitwagen, waar vier brandweerlieden uitspringen.
Ondertussen stroomt de kade vol met nieuwsgierigen. En dat is mooi voor Ferry en Betty, want dan kunnen zij mooi uitleggen wat er aan de hand is. Terwijl de brandweer de ladder uitklapt, ontstaat een discussie langs de waterkant. Centrale vraag: waarom zitten er überhaupt spijlen onder de brug?
Dikke snoek zit muurvast onder brug in Kampen
Dikke snoek zit muurvast onder brug in Kampen © News United
Een brandweerman trekt z'n wetsuit aan en klimt via de ladder naar beneden. Terwijl de snoek onvermoeibaar doorspartelt, probeert de brandweerman 'm met zijn handen te bevrijden. Kansloos.

Discussie kabbelt voort

De discussie langs de kade gaat gewoon door. 'Moeten er raadsvragen komen over de spijlen in het water?', vraagt iemand zich af. 'Tja, 't is maar een vis hè?' zegt iemand anders.
De brandweerlieden kijken gespannen naar hun collega 'down under'; hij heeft zojuist een tang gepakt en zet 'm op één van de spijlen. De discussie valt stil als de tang dichtklapt en één van de spijlen openbreekt. De vis spartelt en spartelt en spartelt.

Gewond of niet?

De brandweerman pakt het beestje en onderzoekt 'm voorzichtig. Het is even stil. "Niet gewond!" zegt hij dan, waarna het publiek applaudisseert.
De held en de snoek
De held en de snoek © Dierenambulance
Ferry deelt op Facebook z'n gedachten over Operatie Snoek. "Het dier kon daar waarschijnlijk altijd doorheen zwemmen, maar ineens was zijn lijf er te groot voor geworden. Hij kon niet meer voor of achteruit."
Nu maar hopen dat de bewuste snoek een andere route kiest, of gewicht verliest. Anders zal het zomaar kunnen zijn dat de gemeenteraad van Kampen zich er mee moet bemoeien.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.