Nieuws

Broodnodige renovatie begonnen bij eeuwenoude Bökkers Mölle in Olst

De Bökkers Mölle aan de IJsseldijk in Olst is duidelijk aan renovatie toe, zo vindt molenaar Bastiaan Bökkers. Vanochtend is er gestart met het vervangen van de staartbalk. Ook krijgen de wieken van de molen komende weken een opfrisbeurt.
Al sinds 1789 is de molen in Olst te vinden. Sinds 1938 in gebruik door de familie Bökkers. “Een echte familietraditie”, zo zegt de huidige molenaar van de familie. Om de molen ook voor de komende generaties Bökkers in goede staat achter te laten, is renovatie noodzakelijk.
“De komende weken krijgt de molen echt een opfrisbeurt. Zo wordt er een nieuwe verflaag aangebracht en worden de grote draagbalken vervangen”, zegt Bastiaan Bökkers, die samen met zijn vader toekijkt. Twee generaties molenaren kijken toe hoe hun Bökkers Mölle wordt voorzien van een nieuwe draagbalk. “De balk is afkomstig van Stichting IJssellandschap, die ook eigenaar is van de molen. Het mooie is dat de balk ook daadwerkelijk uit het IJsselgebied komt. Zo komt alles samen", legt Bökkers uit.

Elektrisch malen

Hoewel de wieken van de molen de komende weken niet zullen draaien, komt de molenaar zeker niet zonder werk te zitten. Bastiaan Bökkers: “Nee zeker niet. We hebben een elektrisch noodsysteem, waardoor eigenlijk alle werkzaamheden gewoon doorgaan. Zo draait de maalderij nog steeds op volle toeren”. De molen blijft ook open voor mensen die graag een bakje koffie willen doen of de eeuwenoude 'mölle' nog eens willen aanschouwen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.