Nieuws

De vuurwerkhandel staat te springen om weer 'gewoon' te verkopen

Om de zorg niet verder onder druk te zetten tijdens de coronacrisis, werd vorige jaarwisseling een algemeen vuurwerkverbod afgekondigd. Dit jaar wil de vuurwerkhandel weer gewoon aan de slag. Marcel Schutteman uit Wierden runt Fireworks International in Dronten en ziet hierin ook geen problemen.
"Wij zijn importeur van goedgekeurd gecertificeerd vuurwerk", zegt Schutteman. "We leveren dit aan 400 winkels en duizenden retail kanalen."
Afgelopen jaarwisseling moest die verkoop abrupt stoppen. Want hoewel het bedrijf wel nog 'categorie 1 vuurwerk' mocht verkopen (sterretjes, trektouwtjes), gingen heel veel winkels vanwege de lockdown opeens dicht. "Dat heeft ons wel een aardige pluk omzet gekost."
Het vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling had overigens wel het beoogde effect. Het aantal mensen dat vanwege een vuurwerkincident naar de spoedeisende hulp of de huisartsenpost moest, nam tijdens oud en nieuw 20/21 af met 70 procent. Volgens Schutteman is dat echter niet één op één het gevolg van het vuurwerkverbod. "Als die cijfers kloppen, dan denk ik dat dat ook komt omdat mensen niet met grote groepen bij elkaar kwamen, geen feesten hadden en dus minder ongelukken maakten."

Minder slachtoffers

Maar uit de cijfers blijkt toch duidelijk dat als er minder vuurwerk wordt verkocht, er ook minder ongelukken mee zijn? "Ja, als er minder vuurwerk wordt verkocht, heb je minder ongelukken met vuurwerk. Als je minder autorijdt heb je minder auto-ongelukken. Als je minder gashaarden aansteekt heb je minder ongelukken met gashaarden." Daarom vindt Schutteman een verbod ook onwenselijk. Ook is hij niet te spreken over de onduidelijkheid voor zijn sector.

Ruimhartig

"De overheid beloofde ons een ruimhartige compensatie voor het wegvallen van de omzet van vorig jaar. Dat is nog niet gebeurd. En op dit moment zijn er gemeenten die discussiëren over een plaatselijk verbod. Maar dat zou ook een boel negatieve effecten hebben. Je zet ondernemers in de kou die weer omzet missen. Maar ook zorg je voor een waterbed-effect: mensen gaan dan als een soort vuurwerktoeristen uitwijken naar andere gemeenten waar ze wel af mogen steken. Dat levert alleen maar meer problemen en kosten op."
Schutte vindt dan ook dat voor individuele gemeenten "het het beste is om het landelijk beleid te volgen". Hij verwacht namelijk dat er dit jaar geen landelijk vuurwerkverbod zal komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.