Nieuws

Raad van State blokkeert woningbouw bij slachterij Losser

De Raad van State
De Raad van State © RTV Oost / Rogier van den Berg
De bouw van een woning vlakbij slachterij Luijerink in Losser kan niet doorgaan. De Raad van State vernietigde vandaag het bestemmingsplan voor de woning aan de Gronausestraat, omdat daar volgens de Raad geen goed leefklimaat is gegarandeerd. De gemeenteraad van Losser dacht dat de woning wel kan worden gebouwd. De gemeenteraad ging daarbij uit van een milieubeoordeling. Volgens de Raad van State kan die beoordeling in de prullenbak.
“De gemeenteraad gaat uit van de verkeerde volgorde”, oordeelt de Raad van State. Eerst had moeten worden gekeken naar de milieurechten van slachterij Luijerink. Dat moet helder maken of er op korte afstand van de slachterij goed kan worden gewoond.
Maar dat is niet gebeurd. Zo vindt de gemeenteraad dat Luijerink maar een nieuwe milieuvergunning moet aanvragen. Daarmee kan dan milieuruimte worden gemaakt, zodat de bouw van de woning wel past.

'In strijd met goede ruimtelijke ordening'

“Dat is in strijd met goede ruimtelijke ordening”, stelt de Raad. “De gemeenteraad moet uitgaan van het bestaande bedrijf van Luijerink dat een milieuvergunning heeft. Aan de hand daarvan moet de gemeenteraad beoordelen of een nieuwe woning in de nabijheid ruimtelijk inpasbaar is.”
Luijerink denkt er zelf niet over om een nieuwe vergunning aan te vragen. De slachterij vindt de woning op een afstand van nog geen 20 meter ongewenst, omdat dit de bedrijfsvoering beperkt. De nieuwe bewoners kunnen dan gaan klagen over stank en lawaai.

Stank en lawaai onjuist beoordeeld

Het bestemmingsplan is nu bij de Raad gesneuveld vanwege een onjuiste beoordeling van de stank bij de toekomstige woning. Maar ook de beoordeling van het lawaai is volgens de Raad al een breekpunt op zich.
Opmerkelijk is dat de Raad aanwijzingen geeft voor het geval de gemeenteraad de woningbouw toch wil doorzetten. Dat is zeer ongebruikelijk, omdat de Raad meestal zegt niet op te treden als adviseur in rechtszaken. Blijkbaar vond de Raad het toch nodig om Losser hier de juiste weg te wijzen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.