nieuws

Parochiebestuur: "Sluiten van kerken doet pijn maar we konden zo niet doorgaan"

Financieel kwamen ze er niet meer uit. En ondertussen zijn er steeds minder kerkgangers. Het parochiebestuur van de kerken in de regio Deventer zag dan ook geen andere oplossing dan vijf kerken te sluiten. Maar pijn doet het wel. "Gisteravond en vanmorgen waren er de nodige traantjes te zien", aldus parochiebestuurder Johan Grobbée.
Dit weekend zijn de parochianen bijgepraat over het besloot om vijf kerken te sluiten. Het gaat om de Heilige Hart (Deventer), Maria Koningin (Deventer), Titus Brandsma (Colmschate), de Radboud (op de Worp) en de H. Theresia (Olst). Het besluit werd volgens Grobbée aangehoord met flink wat tranen. "Mensen gaan in feite een soort rouwproces in. Maar men begrijpt ook wel dat we zo niet door kunnen gaan."

Kerk weer levensvatbaar maken

Naast dat het financieel niet meer te doen was, is het besluit ook gemaakt met het oog op de toekomst. "Als je nog drie, vier of vijf jaar verder kijkt dan zie je dat het allemaal vergrijst. Ook in onze kerk. Dat betekent dat het leegloopt. Nu kunnen we nog omwenden. De kerk bestendiger maken, levensvatbaar. We gaan met elkaar de schouders eronder zetten om nu toch weer een levende kerk te bouwen."
Dat de nood aan de man was, blijkt wel uit de cijfers. Het aantal parochianen nam de afgelopen jaren enorm af. Waren er in 1980 nog ongeveer zevenduizend parochianen, inmiddels zijn het er nog maar zo'n duizend. En dat terwijl het aantal kerkgebouwen gelijk bleef. In juni werd de Joannes Vianneykerk in Deventer al gesloten. Nu volgt dus een nog veel grotere reorganisatie door nog eens vijf kerken te sluiten.

Kerkgebouwen worden op de markt gezet

Het is de bedoeling dat de kerken in 2015 al dichtgaan. Daarna worden ze van de hand gedaan. Grobbée: "We zullen ze eerst aan de goddelijke eredienst onttrekken, dat moet een bisschop doen. Daarna zullen we het als onroerend goed op de markt zetten en moet er een andere bestemming voor komen.
Met de grootscheepse reorganisatie verwacht het bestuur van de Heilige Lebuinus Parochie de financiën voor de komende jaren op orde te brengen. Het toekomstplan is gemaakt tot 2020. Of dat genoeg zal zijn, moet de toekomst uitwijzen. Als het aantal parochianen snel verder afneemt, kan het zijn dat de kerken al eerder de plannen moeten bijstellen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.