Nieuws

Zeshonderd woningen op voormalige azc-locatie in Enschede

Het Eschmarkerveld in Enschede was lang in beeld als Vinex-wijk, werd aangewezen als locatie voor een asielzoekerscentrum en genoemd als zonnepark. Nu wordt het gebied tussen Dolphia en Glanerbrug alsnog ontwikkeld als woonwijk.
De gemeente Enschede heeft vanochtend de voorlopige plannen voor het gebied gepubliceerd. Tussen het groen worden er 500 tot 600 woningen gebouwd, bedoeld voor de 'gemiddelde Enschedeër' en de 'doorstromer op de woningmarkt'.

Voormalige azc-locatie

Eind jaren negentig kocht de gemeente vele gronden aan tussen de bebouwde kom van Enschede en grensdorp Glanerbrug. Veel van die gronden zijn ontwikkeld tot woonbuurten, zoals Eekmaat-West en Eilermarke, in de volksmond beter bekend als de Eschmarke. Maar het braakliggende terrein aan de andere kant van de Gronausestraat, tussen de wijk Dolphia en de Ecozone bij Glanerbrug, kwam nooit tot ontwikkeling.
Eschmarkerveld werd daarna vooral bekend van het beoogde gelijknamige asielzoekerscentrum dat de gemeente in 2015 voor ogen had. Het leverde een storm van verregaande protesten op uit de omgeving. In oktober 2016 werd het azc afgeblazen vanwege de verminderde vluchtelingeninstroom.

Wonen in het groen

Maar wat kunnen we dan verwachten van woonwijk Eschmarkerveld? "In ieder geval niet meer de 800 tot 1.000 woningen die ooit voorzien waren in dit gebied", zegt ontwikkelmanager Maaike Schaepers van de gemeente Enschede. "Dat zou een behoorlijk versteend gebied betekenen. We zijn nu verder, kiezen steeds meer voor wonen in het groen."
De ecologische zone blijft onaangetast. Althans, daar worden geen woningen gebouwd. Voor de afwatering van de nieuwbouwwijk wordt wel gedacht aan een beek die in de ecozone in een retentiegebied eindigt.
Bekladdingen met hakenkruis en teksten 'azc nee' en 'in de fik ermee' op het Eschmarkerveld in Enschede. Op deze locatie komt een azc / asielzoekerscentrum. Sinds de bekendmaking maakt een deel van de omwonenden daar bezwaar tegen. Wie verantwoordelijk is
Bekladdingen met hakenkruis en teksten 'azc nee' en 'in de fik ermee' op het Eschmarkerveld in Enschede. Op deze locatie komt een azc / asielzoekerscentrum. Sinds de bekendmaking maakt een deel van de omwonenden daar bezwaar tegen. Wie verantwoordelijk is © Persbureau GinoPress

20 procent sociale huur

Van de 500 tot 600 beoogde woningen valt 65 procent in de koopsector. De meeste daarvan in de categorie 350.000 tot 500.000 euro en een deel verloopt via kaveluitgifte. Daarnaast is de bedoeling dat 20 procent van de woningen in de sociale huursector vallen en 5 procent in de middenhuur. "Maar de aantallen kunnen nog wijzigen", zegt ontwikkelmanager Schaepers.
Ten slotte ziet het college het Eschmarkerveld als mogelijke locatie voor een seniorenhof of 'knarrenhof'. Een buurtje met woningen speciaal voor ouderen.

Schop in 2024 de grond in

Omdat de woningen gasloos worden gebouwd, wordt de komende tijd nagedacht of dit 'centraal' kan worden geregeld. Onder meer riothermie (warmte uit het riool) is daarbij een optie. Als alles volgens plan verloopt kan in 2024 het bouwproject worden gestart. "We verwachten dat het vanaf dan zo'n zes jaar zal duren voordat de wijk helemaal klaar is", aldus Maaike Schaepers.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.