nieuws

Scootmobielpool Hengelo alleen voor nieuwe gebruikers

Scootmobiel gebruikers
Scootmobiel gebruikers
De geplande scootmobiel-pool van de gemeente Hengelo is niet bedoeld voor mensen die nu een scootmobiel in hun bezit hebben. Het gaat voorlopig om 'nieuwe' gebruikers, mensen die voor het eerst een indicatie krijgen voor een scootmobiel. Er is dus geen sprake van afpakken van een scootmobiel, aldus de gemeente.
Hengelo reageert op verontwaardigde reacties die bij RTV Oost binnen zijn gekomen op de oproep van de gemeente voor vrijwilligers voor de scootmobiel-pool. De oproep deed veel stof opwaaien, omdat mensen vinden dat niet de gemeente bepaalt wanneer zij hun scootmobiel gebruiken, maar zijzelf. Dat beaamt de gemeente, maar Hengelo weet dat een deel van de scootmobiels grotendeels ongebruikt stil staat. Dat is geconstateerd bij een telling en gesprekken met gebruikers.

Collectieve uitleenpunten scootmobiels

In Hengelo hebben zo'n 800 mensen een scootmobiel. Daarvan gebruikt 50% de scootmobiel slechts twee of drie keer per week. Een scootmobiel kost de gemeente 85 euro per maand. Omdat er bezuinigd moet worden zoekt de gemeente naar uitgaven waarop bezuinigd kan worden.
Het plan wat er nu ligt is dat mensen voor een dagdeel, maar ook voor een weekend, een scootmobiel kunnen bespreken. Die scootmobiel staat geparkeerd bij een collectief uitleenpunt. In de stad Hengelo zijn dat er zo'n 10 stuks.

Deel-scootmobiel

Als iemand een indicatie krijgt voor een scootmobiel en die persoon woont tussen de 6 en 10 minuten van zo'n collectief uitdeelpunt, dan krijgen zij eerst een deel-scootmobiel toegewezen. Als in de praktijk blijkt dat iemand de scootmobiel veel gebruikt, voor boodschappen, afspraken of een ommetje, dan krijgt hij of zij een eigen scootmobiel.
De gebruikers kunnen zelf onderling afspreken wie wanneer de scootmobiel wil gebruiken. Er staan meerdere scootmobiels op een uitleenpunt. Een beheerder zorgt voor het onderhoud en dat de scootmobiels zijn opgeladen.

Oproep voor vrijwilligers

Omdat Hengelo weet dat niet iedereen met een scootmobiel de korte afstand kan lopen of familie heeft die kan bijspringen, is de oproep gedaan voor vrijwilligers. Die vrijwilligers brengen de scootmobiel naar het huis en halen hem ook weer op.
De gemeente snapt dat scootmobiel gebruikers zich belemmerd voelen in hun vrijheid als zij zijn aangewezen op een deel-scootmobiel, maar zegt ook dat het delen van een scootmobiel niet geldt voor mensen die het hulpmiddel actief gebruiken. Hengelo zegt dat efficiënt omgaan met hulpmiddelen geld bespaart.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.