Nieuws

Niet meer bij elke kroegdeur in Zwolle je QR-code laten zien: "Eerst eten en dan op stap"

Een bandje bij iemand om de pols
Een bandje bij iemand om de pols © RTV Oost / Lotte Kreuwel
Nog altijd is een geldige QR-code nodig om de kroeg in te kunnen, maar vanaf vanmiddag wordt die code bij de Zwolse horeca niet meer aan de deur gescand. Op twee plekken in de stad kunnen mensen, op vertoon van de code, een toegangsbandje krijgen, waarmee ze van kroeg naar kroeg kunnen hoppen.
Het gaat in eerste instantie om een proef van twee weken. Op het Rode Torenplein of in de Luttekestraat kunnen mensen op vertoon van hun coronapas een bandje krijgen. De gemeente en de horecaondernemers willen op deze manier de wachttijden bij de ingang van de cafés en restaurants verkorten. Ook willen ze het voor bezoekers makkelijker maken om meerdere locaties te bezoeken en op die manier horecabezoek stimuleren.
"Mensen kunnen eerst uit eten en dan op stap", zegt horecaondernemer Mark Corporaal. "Dat is mooi he!"

'Snel doorlopen'

Corporaal blikt terug op vorig weekend, toen aan de deur de QR-codes gescand werden. "Je zag dat er bij de nachthoreca overal lange rijen stonden, met drie- of vierhonderd man voor de deur. Nu met het polsbandje kun je snel doorlopen."
Mensen die gevaccineerd zijn, hebben automatisch een geldige QR-code in hun CoronaCheck-app. Mensen die niet gevaccineerd zijn, kunnen op het Rode Torenplein een test doen.
Deze week werd het invoeren van de polsbandjes een concreet idee. Dus er moest snel een systeem opgetuigd worden. "Het was een hele operatie om die bandjes snel te krijgen." Twee Zwolse bedrijven konden uiteindelijk snel de polsbandjes regelen.

Sjoemelen

Het invoeren van de polsbandjes bracht mensen ook op ideeën. Is het mogelijk om een bandje af te doen en die aan iemand te geven die geen QR-code heeft? Volgens Corporaal is dat bijna onmogelijk. "Als je ze aftrekt, dan scheuren ze meteen. Als ze verfrommeld zijn, dan zullen we alsnog aan de deur een QR-code vragen."
Vandaag, morgen en volgende week vrijdag en zaterdag worden de polsbandjes tussen 16:00 en 21:00 uur verstrekt. Ze zijn geldig bij alle horeca binnen de stadsgrachten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.