nieuws

Problemen Wilminkplein Enschede nog niet onder controle, meer handhaving nodig

De overlast op het Wilminkplein in Enschede is nog niet onder controle. Daar moet meer gecontroleerd worden, maar daar is geen extra geld voor.
Dat antwoordt burgemeester Den Oudsten op vragen van raadslid Overink van BurgerBelangen Enschede. De overlast kan alleen bestreden worden met meer controles door de politie en handhaving van de gemeente. Daarvoor is de afgelopen jaren echter steeds minder geld. Om die extra handhaving mogelijk te maken moet goed gekeken naar de inzet in de hele stad. Den Oudsten spreekt van 'pleinbeheer'.

Samenscholingsverbod niet afdoende

Het nieuwe plein bij het Muziekkwartier is zeker in de zomermaanden de tuinkamer van Enschede, maar ook een favoriete hangplek voor dealers, junks en hangjongeren. Die veroorzaken overlast door hun agressie, schelden en  bedreigingen die daar van uitgaan. Enige tijd geleden is een samenscholingsverbod afgekondigd, maar het probleem is hardnekkiger.
Den Oudsten is daar van op de hoogte en weet dat de politie inmiddels intensiever controleert. "Bij elke melding gaan ze erlangs." Maar dat helpt maar tijdelijk. "We zien toch dat de omgeving aantrekkingskracht blijft houden." Hij doelt daarmee op het Wilminkplein en de Noorderhagen, van het plein tot aan de Irenepromenade. Voor dat gebied is er een samenscholingsverbod. Maar daarin moet de politie één lijn trekken. "Je kunt niet de ene groep weigeren en de andere toestaan", aldus de burgemeester.

Door wietlucht naar muziekschool

De klachten zijn volgens Den Oudsten terecht. Ze komen onder meer van omwonenden en de directeur van het Wilminktheater. Zij heeft vernomen dat bezoekers vanwege de sfeer en agressie van hangjongeren, drugsdealers en junks niet meer in het theater komen. Ook moeten kinderen tussen de wietrokende hangjongeren bij de muziekschool naar binnen.

Schouw met ondernemers en omwonenden

Morgenavond is er een schouw met omwonenden en ondernemers aan het Wilminkplein. "We willen zo informatie ophalen over wat er moet gebeuren", aldus Den Oudsten. Hij zegt dat er in elk geval verlichting komt op de donkere plekken op het plein.
Ook al is er minder geld voor, er wordt nog meer gehandhaafd. "Daar gaan we mee door zolang het nodig is, het Wilminkplein moet geen vrijplaats worden voor alles wat we niet willen dat gebeurt."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.