Nieuws

Drama in Tilligte: veearts laat zwaargewonde pony inslapen nadat groep dieren op hol slaat

Boosheid en verdriet wisselen elkaar af bij de familie Damhuis in Tilligte. Gisteren moesten ze een van hun pony's, die drachtig was, laten inslapen. Het dier was - samen met andere pony's - op hol geslagen, vermoedelijk nadat vuurwerk was afgestoken. De pony raakte verstrikt in de afrastering en scheurde in de poging los te komen een deel van het achterbeen af. Broers Alfons en Gerard Damhuis zijn hard getroffen door het gebeuren. "Ik zag dat dier kermen, het raakt ons enorm."
"Vrijdag hebben we nog een laatste ronde gedaan, om te controleren of alles in orde was met de dieren", vertelt Alfons. "Op dat moment was een bruiloft gaande bij het café. Op een gegeven moment waren er harde knallen, werd er vuurwerk afgestoken in de buurt." Daarna gaat het mis in het weiland.
De pony's schrikken, slaan op hol en vernielen daarbij de omheining. "Eentje is daarbij verstrikt geraakt in het draad en heeft een deel van het achterbeen er afgetrokken. Nog een andere dier is beschadigd." Gerard ontdekt de ravage zaterdagochtend. "We hebben de dierenarts gebeld om het dier uit haar lijden te verlossen."

Slapeloze nachten

Het is een groot drama voor de familie. "Het laten inslapen heeft me enorm aangegrepen, slapeloze nachten, ellende met het gezin", vertelt Alfons. "We zijn allemaal terneergeslagen. Ik zag dat dier, zo gezond, er zat nog een veulentje in. Het was één van de beste merries van mij. Ik ben er dag en nacht mee bezig."
De familie Damhuis werkt al tientallen jaren met paarden en pony's. "We hebben nog nooit iets in de afrastering gehad. We hebben weinig prikkeldraad, werken meestal met lint, zorgen altijd dat het goed staat en dan gebeurt het nog." De broers roepen de verantwoordelijken op zich melden, anders halen ze de politie er bij.

Woede om vuurwerk

Het verdriet om de dode pony wisselt af met de woede over het afsteken van vuurwerk in het dorp, iets waar de broers zich ook al jaren boos over maken. Het vuurwerk van vrijdag zou tijdens de bruiloft zijn afgestoken door een vriendengroep, aldus de broers.
Dan maar het zwarte schaap, maar ik wil dat het stopt.
Gerard Damhuis
"We zitten hier tussen de grote bedrijven, er zitten drie rundveehouders met rond de honderd koeien. Maar er is niemand die iets over durft te zeggen over vuurwerk. Het is een kleine gemeenschap maar als je wat durft te zeggen ben je het zwarte schaap. Maar dit keer laten we niet over ons heenlopen. Dan maar het zwarte schaap, maar ik wil dat het stopt!"

Waarschuwing

Het dier ligt nog steeds in het weiland, en met reden. "Als bewijsmateriaal en om aan de mensen te laten zien wat voor ergernis er kan ontstaan uit het afsteken van vuurwerk."
Of vuurwerk inderdaad de oorzaak van het drama is, is nog niet vastgesteld. De politie is gisteren in Tilligte aanwezig geweest en bevestigt dat een veearts de gewonde pony heeft laten inslapen. Of de politie de zaak verder oppakt is nog niet bekend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.