nieuws

Kritiek op inzetten van zeearend Harly tijdens wedstrijden van Eagles in Deventer

Harly, de mascotte van GA Eagles
Harly, de mascotte van GA Eagles
De Dierenbescherming heeft kritiek op het gebruik van zeearend Harly bij thuiswedstrijden van Go Ahead Eagles in Deventer. Voorafgaand aan de voetbalwedstrijden vliegt de arend een paar rondjes door het stadion. Daarbij gaat het regelmatig mis, stelt de Dierenbescherming in de Metro.
Afgelopen weekend vloog de zeearend voorafgaand aan de wedstrijd tegen PEC Zwolle tegen het dak van de tribune aan en dat was niet het eerste incident met Harly. Valkenier Gerrit Zandvoort uit Rijssen loopt voor elke wedstrijd in de Adelaarshorst met de vogel over het veld. Vlak voor de aftrap mag de zeearend vervolgens een paar rondjes vliegen, maar daar gaat het vaak mis signaleert Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming. "Dieren moeten niet voor vermaak worden gebruikt. Het gaat hier om een vol stadion met veel lawaai, dat zorgt voor een hoop stress bij het dier."

Vitesse zet ook een arend in

Bij thuiswedstrijden van Vitesse wordt ook een arend ingezet, maar daar gaat het volgens Dierenbescherming zelden mis. Volgens Valkenier Gerard van den Brink, eigenaar van de arend Hertog II, gaat zijn collega in Deventer slecht met de roofvogel om. "Gerrit is niet geschikt om dit soort dingen te doen. Hij denkt er te lichtzinnig over. Zijn vogel zit in een nieuwbouwwijk in een tuin aan een ketting en mag eens in de twee weken naar een stadion. Dat kan echt niet."
Volgens Zandvoort is er niets aan de hand. "Van stress is totaal geen sprake, hij is het gewend. Hij heeft er de volgende dag normaal gesproken geen last van. Ik heb net nog een show met hem gedaan."

Eerdere reportage over zeearend Harly:

Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.