nieuws

Vakbond 'zeer content' met terugdraaien massaontslag Carinova

Massaontslag huishoudelijke hulp teruggedraaid
Massaontslag huishoudelijke hulp teruggedraaid
Vakbond CNV Publieke Zaak is 'zeer content' over het voornemen van zorgorganisatie Carinova om duizend medewerkers in de huishoudelijke hulp niet massaal te ontslaan. "We hebben er veel aan gedaan op vele plekken", zegt vakbondsbestuurder Loek Lablans. Volgens hem blijft er door het besluit de komende twee jaar nog werk behouden in de huishoudelijke hulp.
De bond voert deze week nog gesprekken met Carinova, die eind augustus aankondigde te stoppen met de huishoudelijke hulp. Duizend medewerkers zouden daardoor ontslagen worden. Volgens Carinova was er geen andere keus, omdat onduidelijk was hoeveel geld gemeenten over hadden voor de huishoudelijke hulp. 

Gemeenten geven gebruikers een toeslag

Nu het Rijk voor 2015 en 2016 landelijk 190 miljoen euro extra heeft toegezegd voor huishoudelijke hulp, kunnen gemeenten de gebruikers ervan een toeslag geven, waardoor er voldoende garanties zijn voor Carinova om door te kunnen gaan met het aanbieden van die hulp.
Volgens Lablans betekent dit niet dat landelijke bezuinigingen van de baan zijn. "Die blijven in de volle omvang geldig." De bond zal zich dan ook blijven inzetten voor alle zorgmedewerkers die op de één of andere manier te maken krijgen bij de overheveling van zorgtaken van het Rijk naar gemeenten.

Gemeenten verantwoordelijk vanaf 2015

Vanaf 2015 zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor onder meer het regelen van de huishoudelijke hulp. "Ik vraag me af of gemeenten hier klaar voor zijn", zegt Lablans. "Dat baart me zorgen." Volgens hem zal CNV Publieke zaak alle ontwikkelingen de komende maanden nauwgezet volgen.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.