nieuws

Klijnsma: geen rekenfout Soweco, gemeenten moeten terugbetalen

Gemeenten moeten terugbetalen
Gemeenten moeten terugbetalen
Zes gemeenten in Twente moeten staatssecretaris Klijnsma 2,2 miljoen euro terugbetalen. Klijnsma wijkt daar niet van af. Dat laat de staatssecretaris weten in een antwoord op vragen van D66-kamerlid Van Weyenberg.
Almelo, Wierden, Tubbergen, Rijssen-Holten, Twenterand en Hellendoorn zijn samen verantwoordelijk voor sociale werkvoorziening Soweco. Ze krijgen jaarlijks geld voor een vastgesteld aantal medewerkers. Uit informatie die ze daar over moeten verstrekken, bleek dat er over 2011 minder mensen bij Soweco werkten. De gemeenten beweren echter dat er bij Soweco een rekenfout is gemaakt en dat het aantal wel is gehaald.

Gezien door gemeenteraad en accountant

De staatssecretaris vindt dat ze uit moet kunnen gaan van de gegevens die de gemeenten verstrekken. De cijfers zijn door de gemeenteraden gezien en zijn voorzien van een accountantsverklaring. Er is een hersteltermijn, maar daar hebben de zes Twentse gemeenten geen gebruik van gemaakt.
Klijnsma zegt dat ze wettelijk geen mogelijkheden meer heeft om anders te handelen. Twee gemeenten hebben volgens haar beroep ingesteld tegen haar besluit. "De rechter moet vaststellen of mijn handels wijze voldoet aan de beginselen van behoorlijk bestuur."
De gemeenten hebben in 2011 samen 43 miljoen euro gekregen voor medewerkers van Soweco. Daarvan moet dus 2,2 miljoen euro terugbetaald worden. De hoofdmoot, 1,4 miljoen euro, komt voor rekening van Almelo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.