Nieuws

Ine (66) uit Tilligte kreeg nieuwe donorlongen: "Ik heb een tweede leven"

Bijna de helft van alle volwassen inwoners van Overijssel heeft zich laten registreren in het Donorregister, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. "Dat is letterlijk van levensbelang", zegt Ine Pross uit Tilligte. Zij kreeg eind 2007 twee nieuwe longen van een donor. "Zonder die donor had ik nu niet meer geleefd."
Ze valt even stil en kijkt recht vooruit. "Ik heb een lot uit de loterij gehad." Het emotioneert Ine Pross nog zichtbaar als ze terugdenkt aan de tijd dat ze een longtransplantatie kreeg.
Pross kampte met een bloedziekte, Alpha-1, waardoor haar eigen longen niet meer functioneerden. "De laatste vier maanden kon ik helemaal niets meer. Ik lag de hele dag op bed en ik zat non-stop aan de zuurstof. Alle inspanningen kostten mij moeite. Het was echt verschrikkelijk."

Kantje boord

Daags voor Kerst 2007 kreeg Pross twee nieuwe longen. "De dokter die de operatie heeft uitgevoerd, zei dat het niet veel langer had moeten duren", vertelt Pross. Vervolgens geëmotioneerd: "Ik heb echt net op tijd nieuwe longen gekregen. Als het een half jaar later geweest, was ik er niet meer geweest."
'Een engeltje op m'n schouder' of 'een lot uit de loterij': Pross zoekt naar superlatieven om te benadrukken hoeveel geluk ze heeft gehad. "Het is ook lang niet voor iedereen weggelegd. Er zijn mensen die opgeroepen worden voor nieuwe longen. Dan liggen ze op de OK, maar dan worden de longen niet goedgekeurd. Dat gebeurt best vaak. Ik ben één keer opgeroepen en gelijk was het goed."
Ine Pross wandelt nu dagelijks tien kilometer
Ine Pross wandelt nu dagelijks tien kilometer © RTV Oost/Marcus Ganzevles

'Word donor'

Dankzij het nieuw paar longen kan Pross vrijwel alles weer doen. Complicaties na de operatie heeft ze vrijwel niet gehad. "Ik wandel nu tien kilometer per dag", vertelt ze trots. "Ik ben 24 december 2007 getransplanteerd, net voor Kerstmis. Dat is voor ons als gezin een heel bijzondere dag."
Dat steeds meer mensen hun keuze voor orgaandonatie vastleggen, noemt Pross 'van levensbelang'. "Het is echt heel belangrijk. Vul het formulier in en word donor. Het redt mensenlevens. Ik heb een tweede leven gekregen en dat gun ik heel veel mensen."
In de nieuwe donorwet, die op 1 juli 2020 inging, is geregeld dat iedereen van achttien jaar en ouder automatisch orgaandonor is. Wil je dat niet, dan moet je dat zelf actief aangeven. In de oude donorwet was dat precies andersom geregeld: je moest expliciet eerst zelf een keuze maken, voordat je donor kon worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.