Nieuws

Inwoners van Raalte en Borne zijn het vaakst orgaandonor

Inwoners van Raalte en Borne zijn het vaakst orgaandonor
Inwoners van Raalte en Borne zijn het vaakst orgaandonor © ANP / Richard Brocken
In Raalte en Borne wonen relatief de meeste orgaandonoren van Overijssel; respectievelijk 43 procent en 42 procent van de inwoners staat in het Donorregister. In Staphorst staan naar verhouding de minste mensen ingeschreven: 24 procent.
De Overijsselse gemeente vallen daarmee net buiten de top tien van gemeenten met de meeste geregistreerde donoren: Raalte staat op plek elf en Borne op plek vijftien.
Het gaat hierbij om mensen die zichzelf hebben aangemeld als orgaandonor. Mensen die niets hebben doorgegeven, en daardoor als 'geen bezwaar tegen orgaandonatie' staan ingeschreven, zijn niet meegenomen in deze cijfers.

Donorwet

Sinds de nieuwe donorwet, die op 1 juni vorig jaar inging, heeft in Overijssel drie procent van de volwassenen zijn keuze doorgegeven. Op dit moment zijn er in de provincie circa 458.200 mensen die een keuze hebben vastgelegd in het donorregister, wat neerkomt op zo'n 45 procent van de volwassenen.
Veertien procent van de Overijsselse volwassenen geeft aan geen orgaandonor te willen zijn. Twintig procent geeft aan wel organen te willen doneren, zes procent geeft toestemming, maar met donatiebeperkingen.
Landelijk gaat het om een toename van 3,7 miljoen mensen in ruim een jaar; begin 2020 hadden 6,9 miljoen mensen hun keuze vastgelegd, tegenover 10,6 miljoen op 1 juli 2021. Van hen heeft bijna 35 procent van de volwassenen aangegeven orgaandonor te willen zijn. Zo'n 31 procent stelt juist geen organen te willen doneren, bijna 11 procent laat het aan een naaste over en een ruime 23 procent heeft geen eigen keuze gemaakt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.