Nieuws

Injectie van afvalwater in Twente mag van de Tweede Kamer gewoon doorgaan

De motie van GroenLinks-Tweede Kamerlid Laura Bromet, over de injectie van afvalwater in Twente, is door een meerderheid van de Tweede Kamer verworpen.
Bromet vraagt in die motie aan de minister van Economische Zaken om de oliewinning in Drenthe en daarmee de waterinjectie in Twente stil te leggen.
GroenLinks kreeg voor deze motie onder meer steun van Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging, en van Pieter Omtzigt die nu op eigen titel in de Tweede Kamer opereert.

Toenemende onrust

Er is toenemende onrust in Noordoost-Twente over de injectie van afvalwater. Dat water komt van de oliewinning in Drenthe en gaat, inclusief chemicalien en olierestanten, in Twente de diepe bodem in.
Daarvoor gebruikt de Nederlandse Aardolie Maatschappij oude en lege gasvelden, die diep in de vorige eeuw via putten in de bodem zijn leeg gehaald. Diezelfde putten worden nu gebruikt om het afvalwater in de bodem te injecteren.
Maar van de tien injectieputten waarmee de NAM oorspronkelijk begon, zijn er inmiddels nog maar twee over. De andere putten hebben vrijwel allemaal problemen gekend en de laatste grote tegenslag kwam begin dit jaar aan het licht. De buizen in een van de injectieputten waren gescheurd en daardoor onveilig.
GroenLinks Kamerlid Laura Bromet op de roltrap in het nieuwe Tweede Kamergebouw
GroenLinks Kamerlid Laura Bromet op de roltrap in het nieuwe Tweede Kamergebouw © RTV Oost (Oscar Siep)

Verscherpt toezicht

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) stelde de waterinjectie van de NAM direct onder verscherpt toezicht. De twee overgebleven putten worden momenteel aan strenge controles onderworpen waar SodM ook op toeziet. De NAM is van plan om de oliewinning in Drenthe, en daarmee ook de injectie van afvalwater in Twente, nog voor het einde van dit jaar weer op te starten.

Veiligheid niet gegarandeerd

Kamerlid Bromet zou willen dat eerst de onderzoeken worden afgerond die duidelijkheid moeten geven over de risico's en de veiligheid van de injectieputten. Ze wil die duidelijkheid onder meer omdat de injectieputten dwars door de grondwaterhoudende lagen voeren. Bij een eventuele lekkage zou het grondwater besmet kunnen raken en in Twente is dat grondwater dé basis van ons drinkwater.

'Niet proportioneel'

Eerder liet minister Stef Blok van Economische Zaken al weten dat hij stilleggen van de waterinjectie 'niet proportioneel' zou vinden. Volgens hem zou er op die manier in verhouding veel economische schade kunnen ontstaan.
Onder meer het CDA, D66 en de VVD stemden tegen de motie van Bromet. Nu de meerderheid van de Tweede Kamer de motie niet steunt, kan de NAM gewoon door gaan met haar werk. Bromet had met haar oproep ook geen meerderheid verwacht. Hoe zij aankijkt tegen de waterinjectie, hoor je hier:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.