Nieuws

Kosten na dood pony in Tilligte vergoed door vriendengroep die vuurwerk afstak

Kosten na dood pony in Tilligte vergoed door vriendengroep die vuurwerk afstak
Kosten na dood pony in Tilligte vergoed door vriendengroep die vuurwerk afstak © RTV Oost
De pony krijgen ze er niet mee terug, maar Gerard en Alfons Damhuis uit Tilligte krijgen wel de kosten vergoed die zijn gemaakt nadat hun dier om het leven kwam na het afsteken van vuurwerk. Dat is de uitkomst van een gesprek gisteravond tussen een afvaardiging van de vriendengroep en de eigenaren van de pony. "Daar zijn we blij mee. We wonen in een klein dorp en je moet ook door", zegt Alfons Damhuis.
Afgelopen vrijdagavond werd er vuurwerk afgestoken bij café Haamberg in Tilligte, waarna een pony in de omheining van het weiland bij de boerderij terechtkwam. Hierbij rukte het dier in paniek een deel van het achterbeen eraf. Zaterdagochtend ontdekte Gerard Damhuis het drachtige dier, waarna ze werd ingeslapen.
De familie Damhuis wachtte op reactie vanuit de vriendengroep die verantwoordelijk was voor het vuurwerk. Die kwam er pas nadat de zaak in de publiciteit was gekomen. "Dat gesprek verliep goed. Het was niet zo bedoeld en het moet ook niet weer gebeuren. Dit had voorkomen kunnen worden als ze eerder contact hadden gezocht", zegt Alfons Damhuis.
Het was al met al een vreselijk weekend voor de familie Damhuis. Ze hopen dat er voortaan wordt nagedacht, voordat er vuurwerk wordt afgestoken. "Dat doe je met oud en nieuw. Of geef ons een seintje, dan hadden we de dieren naar binnen kunnen halen."

Reactie vriendengroep

De vriendengroep laat in een verklaring aan RTV Oost weten erg mee te leven met de familie Damhuis. "Maandagavond is er aan de keukentafel bij de familie Damhuis een goed gesprek gevoerd, waarin we als vriendengroep hebben aangegeven het voorval zeer spijtig te vinden. We hebben, zonder officiële schuldbekentenis, aangegeven de kosten te gaan vergoeden."
De vriendengroep wil duidelijk maken dat het vuurwerk niet in nabijheid van de paarden is afgestoken. "In de media wordt die suggestie gewekt. De pony stond in een weide op een afstand van hemelsbreed circa 950 meter. Met al onze goede bedoelingen hebben we het opschrikken van de paarden, mogelijk door ons vuurwerk, niet aan zien komen. Wij hopen als groep dat de familie Damhuis het verlies een plek kan geven."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.