Nieuws

Tijd voor de 'grote jongens': Boeing 737 MAX doet proef met steiler landen boven Enschede

Vliegtuigspotters kunnen hun geluk niet op; een Boeing 737 MAX 8 en Airbus A319 testen een nieuwe manier van landen boven Twente Airport. Grote vraag: maken vliegtuigen minder lawaai als ze steiler landen? Eind vorige maand waren er soortgelijke tests bij Twente Airport, waarbij kleinere vliegtuigen werden gebruikt.
De Boeing steeg vanochtend als eerste op en vloog zo'n acht rondjes boven de stad. De piloot deed verschillende 'proeflandingen', waarbij het toestel tot vijftig meter boven de landingsbaan daalde; zogenoemde go arounds.
De vliegroutes
De vliegroutes © NLR
Het toestel kwam vanaf een schuinere hoek aangevlogen dan anders, zegt Kees de Waal van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR). "Doel is om te kijken of deze manier van landen mogelijk is, en of het minder geluidshinder veroorzaakt voor de omgeving."
De Boeing in volle glorie:
Ook wordt bekeken of deze manier van landen ervoor zorgt dat het veiliger is om meerdere landingen kort achter elkaar te doen.
Rond twee uur 's middags vliegt een Airbus A319 van Lufthansa het Enschedese luchtruim binnen. "Het zijn allebei relatief grote toestellen", zegt De Waal. "Passagierstoestellen met zo'n 150 plekken. Deze stijgen op vanaf andere luchthavens, zoals Schiphol, en landen daar ook weer. Twente Airport is een ideale locatie voor dit soort tests, omdat het luchtruim relatief rustig is."

Europees onderzoek

De tests, die onderdeel zijn van een groter Europees onderzoek, lopen in ieder geval tot en met 8 oktober. De testvlucht van vanmiddag is voorlopig de laatste boven onze provincie.
De Lufthansa Airbus A319
De Lufthansa Airbus A319 © News United / Dennis Bakker
De Boeing 737 MAX 8 van Tui
De Boeing 737 MAX 8 van Tui © News United / Dennis Bakker

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.