Nieuws

Enschedeërs en Kampenaar ronselden verstandelijk beperkte jongeren voor oplichting

Enschedeërs en Kampenaar ronselden verstandelijk beperkte jongeren voor oplichting van webwinkels
Enschedeërs en Kampenaar ronselden verstandelijk beperkte jongeren voor oplichting van webwinkels © ANP / Sabine Joosten
Twee Enschedeërs en een Kampenaar zijn veroordeeld tot cel- en werkstraffen voor het oplichten van internetwinkels. De groep ronselde mensen met een verstandelijke beperking, die werden ingezet als 'ophalers'. Een bewuste keuze; de ophalers moesten vooral geen vragen stellen.
De bende werd geleid door twee mannen van 22 en 28 uit Enschede. Ze werden geholpen door een 19-jarige man uit Kampen en een 27-jarige inwoner van Westervoort.

240.000 euro schade

Samen bestelden ze ruim achthonderd pakketjes met elektronica bij internetwinkels als Wehkamp, de schade is ruim 240.000 euro. De groep kreeg straffen variërend van tachtig uur werkstraf tot twintig maanden celstraf.
De bende bestelde op naam van oudere mensen, van wie gegevens openbaar waren na computerhacks. Ze richtten zich op oudere mensen omdat die minder snel doorhebben dat er iets mis is.

Verstandelijk beperkte jongeren

De groep gaf adressen van flats in heel Nederland door voor de aflevering van de pakketten. Op de afgesproken aflevermomenten werden koeriers opgewacht door 'ophalers'. De bende ronselde deze ophalers bij instellingen voor verstandelijk beperkte jongeren in Enschede en Hengelo.
De bende liep tegen de lamp toen bewoners van een flat in Eibergen argwaan kregen. Ze zagen hoe een jonge vrouw rondhing op de parkeerplaats totdat er een koerier arriveerde.
De vrouw ging meteen naar de bus en kreeg meerdere pakketten in handen. Toen ze daar de adreslabels vanaf scheurde en weggooide, spraken bewoners haar aan. Ze rende weg zonder de pakketten.
De politie onderzocht dit incident en kwam zodoende bij de andere verdachten uit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.