Nieuws

Genderneutraal speelgoed of superdunne Barbies: wat vinden kinderen daar eigenlijk van?

Welke maatschappelijke thema's herkennen kinderen in speelgoed? Dat kunnen schoolkinderen onderzoeken bij het Speelgoedmuseum in Deventer. Daar is een proef gestart met de naam 'Speelgoedspiegel'.
Kinderen van de Jenaplanschool de Kleine Planeet uit Deventer waren donderdag de eerste die met dit onderzoek aan de slag gingen. De thema's die ze onderzochten hadden te maken met onder meer cultuur, identiteit, diversiteit en gender.
Is roze bijvoorbeeld altijd de kleur voor meisjes en blauw voor jongens? Hoe zit het bijvoorbeeld met gender neutrale speelgoed?

Superslanke Barbie

Bij het bekijken van het speelgoed werd de kinderen gevraagd wat ze van deze thema's daarin herkennen. Het ging bijvoorbeeld over Barbiepoppen. Kinderen konden reageren op de stelling dat superdunne Barbies geen goed voorbeeld geven en daarom verboden zouden moeten worden.
Bij de stelling werd verwezen naar het anorexia-probleem waar sommige tieners mee zitten. De meeste kinderen van de Jenaplanschool de Kleine Planeet zien zo'n verbod niet zitten. Kinderen moeten vrij zijn om een keuze te maken voor een slanke Barbie, zeggen ze.

Blanke en Zwarte Poppen

Ook mochten de kinderen reageren op de stelling of er evenveel zwarte als blanke poppen in de speelgoedwinkels moeten liggen. Daar waren alle kinderen het wel mee eens. Ze zeiden vanaf nu iets bewuster met hun speelgoed om te gaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.