Sinkhole en wegzakkende auto door waterleidingbreuk in Deventer

Een waterleidingbreuk aan De Kamp in Deventer veroorzaakt flinke overlast. Vitens is met zeven busjes aanwezig om het probleem op te lossen. Volgens Vitens zitten vijftig tot honderd huishoudens zonder water, een geparkeerde auto zakt ondertussen weg in de straat.

Door de breuk ontstond een sinkhole van ongeveer een meter diep. "Bij een leidingbreuk komt veel water met hoge druk vrij", zegt Vitens-woordvoerder Evy Elschot. "Dat water spoelt het zand onder de stenen weg, waardoor een sinkhole ontstaat."

De wegzakkende auto wordt weggehaald door een berger met een hijskraan, omdat een sleepwagen niet dichtbij kan komen. In de straat zijn drie plekken waar water omhoog komt.

Spontane breuken

"Twee lekkages zitten in de buurt, een andere iets verderop", zegt Elschot. "Verderop zijn werkzaamheden, maar dat is niet per se de oorzaak van de leidingbreuken."

"Mogelijk gaat het om drie spontane leidingbreuken", zegt de woordvoerder. "Een waterleiding doet 't het best als water met dezelfde druk en in dezelfde richting blijft stromen. Als er dan ergens drukverschil ontstaat, heeft dat effect op andere delen van de leiding. Zo ontstaan meerdere spontane breuken achter mekaar."

Vitens verwacht dat de storing rond 18.00 uur is opgelost.

De sinkhole is ongeveer een meter diep (Foto: News United / Rens Hulman )
De sinkhole is ongeveer een meter diep (Foto: News United / Rens Hulman )
Waterleidingbreuk zorgt voor wegzakkende auto (Foto: News United / Rens Hulman)
Waterleidingbreuk zorgt voor wegzakkende auto (Foto: News United / Rens Hulman)
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
DEVENTER
Deel dit artikel: