Nieuws

OM eist celstraffen voor medewerkers Biodiesel Kampen in fraudezaak

OM eist celstraffen voor medewerkers Biodiesel Kampen in fraudezaak
OM eist celstraffen voor medewerkers Biodiesel Kampen in fraudezaak © RTV Oost
Het Openbaar Ministerie (OM) eist celstraffen tot drie jaar voor medewerkers van Biodiesel Kampen. Het bedrijf zou niet-duurzame biodiesel verkopen als de duurzame variant en daarbij facturen en documenten vervalsen.
Het OM noemt de vermeende fraude 'calculerend, met een minachting voor het milieu'. Het bedrijf zou hiermee zo'n 424 miljoen euro hebben omgezet.
Hoofdverdachte is de CEO van het biodieselbedrijf uit Kampen. Het OM eist een onvoorwaardelijke celstraf van twee jaar en een bestuursverbod van vijf jaar tegen hem. De CFO hangt een celstraf van drie jaar boven het hoofd.
Volgens het OM werden controles gefrustreerd door het bedrijf, dat facturen en leveringsdocumenten buiten de auditstukken hield. "De fraude was geraffineerd, waarbij de controlerende instanties buiten spel werden gezet."

'Honderden miljoenen omzet'

"En met de fraude werd fors geld verdiend”, zegt de officier van justitie. "Het gaat in totaal om circa 383 duidend (metrische) tonnen omgekatte biodiesel en een criminele omzet van 434 miljoen euro."
Er waren twee ondernemingen en vier personen betrokken bij de fraude, zegt het OM. "Het criminele samenwerkingsverband ontwikkelde zich als een lerende organisatie. Verdachten werden verblind door beloftes en het grote geld. Daarom bleven ze trouw aan de organisatie en gingen ze door met het plegen van strafbare feiten."

Spijt

Eén ding is volgens de officier zeker: "Als justitie niet zou hebben ingegrepen, zouden hoofdverdachte en zijn kompanen nog vele strafbare feiten hebben gepleegd." Een verdachte zou spijt hebben gekregen van de manier waarop ze miljoenen euro's verdienden. "De rest van de deelnemers is gestopt omdat justitie ze in de kraag heeft gegrepen", aldus het OM.
Door deze omvangrijke fraude van verdachten, werd het volgens de officier nog moeilijker om de Parijse klimaatdoelstellingen te halen.
Tegen het hoofd van de administratie eist de officier een gevangenisstraf van een jaar, met aftrek van het voorarrest. Een medewerker van de afdeling Sustainability hoorde een taakstraf van 180 uur tegen zich eisen en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden met aftrek van het voorarrest.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.