nieuws

Ministerie nalatig bij controle op elektrovisserij in Zwarte Meer bij Genemuiden

Elektrovisserij is verstorend voor natuur
Elektrovisserij is verstorend voor natuur
Het ministerie van Economische Zaken is nalatig geweest bij de bescherming van vis- en vogelsoorten in het Zwarte Meer bij Genemuiden en Kampereiland. Dit bleek dinsdag tijdens een zitting bij de Raad van State.
Twee natuurverenigingen uit Kampen en Zwolle vroegen het ministerie om maatregelen te nemen tegen de verstoring van vogels en vissen door een elektrovisserijbedrijf. Ze wezen tevergeefs op de Flora- en Faunawet die verstoring en vernieling van beschermde natuur verbiedt.
Bij de elektrovisserij raken vissen door een stroomstoot verdoofd, maar ze kunnen ook ernstig beschadigd raken.
Ook de beschermde vogels in het Zwarte Meer kunnen tijdens de broedtijd worden gestoord door het lawaai van een stroomaggregaat op het vissersschip. Maar het ministerie weigerde in te grijpen, omdat het slechts om tijdelijke hinder en niet om verstoring zou gaan. Dat zou blijken uit een onderzoek dat al eerder door de provincie was uitgevoerd. Maar dat onderzoek was door de Raad toen ondeugdelijk verklaard. Het ministerie ging ook niet kijken of de elektrovisserij op het meer wel zo onschuldig is.
Die houding neemt de Raad het ministerie zeer kwalijk. De Raad doet over zes weken uitspraak, maar het oordeel lijkt wel duidelijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.