nieuws

Staatssecretaris: rookverbod per direct van kracht in alle cafés

Rookverbod per direct in alle cafés
Rookverbod per direct in alle cafés
Er mag vanaf nu in geen enkel café meer worden gerookt. Ook niet meer in kleine kroegen zonder personeel, waar er in Overijssel veel van zijn. Dat maakte staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid vanavond bekend.
Voor de kleine cafés zonder personeel werd tot nu toe een uitzondering gemaakt. Aanleiding voor zijn besluit is de uitspraak van de Hoge Raad van 10 oktober. Die bepaalde dat de huidige uitzondering voor kleine cafés ongeldig is, net zoals eerder het gerechtshof ook al deed.

Handhaving verbod door NVWA

Het verbod zal per direct worden gehandhaafd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Als de kroegbazen die onder de uitzondering vielen vanaf nu de fout ingaan, krijgen ze de eerste keer een waarschuwing als dit voor 1 januari gebeurt. Maar bij een herhaalde overtreding volgt meteen een boete van 600 euro.

Rookverbod naar voren gehaald

Op 1 januari 2015 zou het rookverbod sowieso voor alle cafés gaan gelden, omdat de politiek daar op aanstuurde. De staatssecretaris haalt het totale verbod nu met de uitspraak in zijn hand enkele maanden naar voren. De uitzondering voor kleine kroegen werd in 2010 ingevoerd door minister Edith Schippers (Volksgezondheid).
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.