Nieuws

Van file-optimisme is niets meer over bij deze verkeerspsycholoog: "Sterker, het wordt alleen maar drukker"

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen
Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen © Gerard Tertoolen
'De dagelijkse ochtendspits is misschien verleden tijd', dacht verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen tot voorkort. Hij zag 'hoopvolle signalen' dat het ook na corona rustig blijft op de weg. Van die hoop is nu helemaal niets meer over. "Nee, van files zijn we nog lang niet af. Die nemen waarschijnlijk alleen maar toe."
"Teleurstelling overheerst", zegt Tertoolen. "Tijdens corona hebben we geleerd dat thuiswerken prima kan. Je kunt productief zijn en ook veel beter je tijd indelen, waardoor je niet in de file hoeft te staan."

Hoop op beter

Tertoolen had hoop; nu we over de thuiswerkdrempel zijn gestapt, kunnen we beginnen aan een 'nieuw normaal' op de weg. Gewoon thuiswerken, of gedeeltelijk thuiswerken, en daarmee de drukte spreiden.
Maar helaas. Het thuiswerkadvies is amper vervallen, of half Nederland staat weer vast. Cijfers van vanochtend: ongeveer 554 kilometer file, verdeeld over 116 files. Het was de drukste ochtendspits van het jaar.
In onze provincie was vooral de Twentenaar de pineut met lange files in op de A1 bij Hengelo-Oost en tussen Oldenzaal en Hengelo.
Bij Hengelo stond het verkeer weer muurvast
Bij Hengelo stond het verkeer weer muurvast © News United / Jori Heinen
Tertoolen heeft geen medelijden met de filerijders die ook thuis kunnen werken. "Eigen schuld, dikke bult. Als je goed managet, kunnen files gewoon weg zijn. Maar helaas, we zijn gewoontedieren en vallen terug in oude patronen."
"Tuurlijk, op je werk is een speciale dynamiek. Je wil je collega's ontmoeten en flauwe grappen delen bij het koffiezetapparaat", zegt de verkeerspsycholoog. "Maar de werkgever kan ook zeggen: begin je werkdag thuis en kom rond elf uur hier naartoe."

Benzineprijs

Nog een tegenvaller: we laten ons schijnbaar niet ontmoedigen door de benzineprijs, die maar blijft stijgen. Inmiddels betaal je rustig twee euro voor een liter. "Dat zou een zogenaamde psychologische grens zijn, die twee euro. Maar als de prijs langzaam toeneemt, accepteren we het kennelijk."
We lijken niet onder de indruk van de benzineprijs
We lijken niet onder de indruk van de benzineprijs © ANP / Robin Utrecht
En zo blijft er weinig over van het optimistische toekomstbeeld van Tertoolen. Sterker nog, hij verwacht dat het drukker wordt dan voor corona. "Heel veel mensen hebben onlangs een auto gekocht, vanwege besmettingsangst in het openbaar vervoer. En als je die eenmaal hebt aangeschaft, wil je hem ook gebruiken."
Tel daar economische groei en bevolkingstoename bij op, en alles wijst er op dat we waarschijnlijk vaker en langer op de weg doorbrengen. "Ik voorzie dat we nog lang niet van files af zijn. Sterker nog, ze nemen waarschijnlijk alleen maar toe."
Van file-optimisme is niets meer over bij deze verkeerspsycholoog: "Sterker, het wordt alleen drukker"
Van file-optimisme is niets meer over bij deze verkeerspsycholoog: "Sterker, het wordt alleen drukker" © ANP / Editorial

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.