nieuws

Vriezenveense Veenkanaal heet voortaan 'slechts' Veenkanaal

Veenkanaal is zijkanaal van kanaal Almelo-De Haandrik
Veenkanaal is zijkanaal van kanaal Almelo-De Haandrik
Het Vriezenveense Veenkanaal heet voortaan Veenkanaal. Het dagelijks bestuur van waterschap Vechtstromen heeft besloten tot de naamswijziging van het kanaal op verzoek van Jeroen Klinkhamer, inwoner van de gemeente Twenterand.
Jeroen Klinkhamer deed historisch onderzoek en werkte aan de canons van de oud-gemeente Vriezenveen en van de gemeente Twenterand. Hij kwam tot de slotsom dat het kanaal uit historisch oogpunt Veenkanaal moet heten. Het kanaal staat in verbinding met het Kanaal Almelo–De Haandrik en loopt door de plaats Westerhaar-Vriezenveensewijk.

Historisch gezien het logisch

Het waterschap deed zelf ook onderzoek. Het vermoeden is dat de namen Vriezenveenschewijk en Veenkanaal op een gegeven moment zijn samengevoegd tot Vriezenveens(ch)e Veenkanaal en dat het waterschap de naam vervolgens is gaan gebruiken. Het waterschap heeft daarnaast de historische kring Twenterand en de straatnamencommissie van de gemeente Twenterand geconsulteerd, ook met als conclusie dat de naam Veenkanaal uit historisch oogpunt de meest voor de hand liggende naam is. Verder hanteren provincie Overijssel en Rijkswaterstaat de naam Veenkanaal.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.