nieuws

Provincie Overijssel en Duitsland willen betere erkenning diploma's over de grens

Wie in Nederland niet aan de bak komt, wil het misschien eens net over de grens in Duitsland proberen. Toch is het niet eenvoudig om daar werk te vinden. Want diploma's van erkende Nederlandse opleidingen blijken een stuk minder waard in Duitsland. De provincie Overijssel en de politiek in Duitsland willen daar nu gezamenlijk iets aan doen.
Je rijdt vanuit Nederland zo Duitsland binnen. Van de grenscontrole is weinig te merken en je betaalt er met dezelfde euro's als in Nederland. Maar als je er wilt werken loop je wel degelijk tegen grenzen aan. Met een Nederlands diploma blijken de Duitse banen niet voor het oprapen te liggen.

Grote verschillen qua onderwijs

Volgens Elisabeth Schwenzow van de Euregio is één van de problemen dat het onderwijs in Nederland en Duitsland flink verschillen. Zo kent Duitsland twee opleidingen voor de richting kinderopvang, in Nederland zijn dat er ongeveer tachtig. Duitse werkgevers kunnen met zoveel verschillende opleidingen niet inschatten welke kennis mensen in huis hebben.
Daarnaast zijn er ook bureaucratische hobbels te nemen. Eerst is er een vertaling van je diploma nodig, vervolgens moet je diploma erkend worden in Duitsland. Alles bij elkaar kan soms wel zes maanden duren.

Motie voor betere erkenning diploma's

Er is wel veel behoefte aan Nederlandse werknemers in Duitsland. Zowel de politiek in Nederland als de politiek in Duitsland willen daarom de erkenning van diploma's verbeteren. Ze dienen daarvoor tegelijk een motie in. Eentje in het Nederlands, in Provinciale Staten van Overijssel. En eentje in het Duits bij de politieke collega's aan de andere kant van de grens.
In de motie wordt gevraagd naar een oplossing voor het probleem. CDA-statenlid Meulman stelt voor om uit te zoeken hoe voor een kleine beroepsgroep het probleem snel opgelost kan worden. Dan kan dat later als voorbeeld dienen voor andere beroepsgroepen en zo snel uitgerold worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.