Nieuws

Vernielde bus is de druppel voor clubleiding GAE: ‘Iedere inzittende betaalt, tenzij dader zich meldt’

Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie © ANP / Rob Voss
"We wisten echt niet wat we zagen", zegt Go Ahead Eagles-directeur Jan Willem van Dop. Hij kijkt naar een supportersbus die net terug is van de wedstrijd tegen RKC. De ruiten en het interieur zijn 'op grote schaal verwoest', de schade loopt in de duizenden euro's. Voor de club is de grens bereikt. Als niemand zich meldt, moet iedere inzittende meebetalen.
"Go Ahead Eagles heeft getracht te achterhalen wie hier verantwoordelijk voor is, maar helaas heeft dit onderzoek tot op heden geen volledig beeld opgeleverd", staat op de site van de club. "Wij zijn het beu op te moeten draaien voor de handelingen van een enkeling, met alle (financiële) gevolgen van dien."
Daarom legt de club de rekening bij de supporters neer. Als de dader(s) 'niet hun verantwoordelijkheid nemen, moeten we de schade helaas verhalen op alle inzittenden van de bus'.
Wij zijn ernstig geschrokken van de grote schaal van deze vernielingen
Jan Willem van Dop, directeur GA Eagles
De clubleiding heeft de inzittenden al op de hoogte gebracht van het voornemen. Door het nieuws ook op de clubsite te plaatsen, wil het bestuur 'nogmaals onderstrepen dat agressie tegen meereizend veiligheidspersoneel en andermans eigendommen absoluut niet wordt getolereerd'.

Hogere prijs voor wedstrijden

De maatregel is bedoeld om de belangen van alle supporters te bewaken, zegt Van Dop. "Want niemand zit te wachten op een hogere prijs voor het bezoeken van een uitwedstrijd of zwaardere vervoersregelingen."
Jan Willem Van Dop
Jan Willem Van Dop © Pro Shots
"Maar wij zijn, net als buspartner TCR Tours, ernstig geschrokken van de grote schaal van deze vernielingen. Wij belonen supporters die meegaan met loyaliteitspunten, maar voor dit soort gedrag kunnen we die natuurlijk niet toekennen. Loyaliteit betekent trouw, eerlijkheid en positieve ondersteuning.”
Het is niet duidelijk hoeveel iedere supporter moet betalen als niemand zich meldt.

Andere incidenten

Eagles-supporters komen de laatste maanden vaker negatief in het nieuws. Eind augustus gooiden supporters bier naar spelers van Heerenveen en werd vuurwerk het stadion ingeschoten. "De schade aan het dak van het stadion is zeer aanzienlijk", zei Van Dop toen over die actie.
Een paar dagen later, op bezoek bij Feyenoord, ging het opnieuw mis. Toen sloegen twee Eagles-fans mekaar letterlijk de tanden uit de mond. Hieraan zou een ruzie vooraf zijn gegaan onderweg naar Rotterdam, tijdens een sanitaire stop van de supportersbus.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.