nieuws

Windmolens in Rouveen zijn bijna op en worden vervangen

De winmolens in Rouveen zijn toe aan vervanging
De winmolens in Rouveen zijn toe aan vervanging
Rouveen krijgt drie nieuwe windmolens. Windbedrijf Hopieve wil de huidige molens slopen en ze vervangen door drie drie nieuwe exemplaren. Daarvoor is een bouwaanvraag ingediend bij de gemeente Staphorst.
De vervanging van de molens is nodig omdat de drie huidige turbines aan het eind zijn van hun economische levensduur. De nieuwe molens leveren straks ruim 50 procent meer energie op in vergelijking met de huidige exemplaren.

4,7 miljoen kilometer

De molens die er nu nog staan, werden in 2003 geplaatst. Het waren de eerste windturbines in de provincie Overijssel. De technologische ontwikkelingen zijn daarna niet stil blijven staan. De drie molens  hebben elk 118.000 draaiuren. Dat is vergelijkbaar met 4,7 miljoen kilometer voor een auto. Tijd voor vervanging dus. In plaats van turbines van 2 megawatt kunnen er nu molens van 3 megawatt worden gebouwd. Ook de techniek is sinds 2003 met sprongen vooruit gegaan. Betere vormgeving van de bladen en een nieuw binnenwerk leveren met dezelfde omvang en dezelfde wind veel meer op.

Hoogte van 126 meter

De nieuwe molens verschillen in uiterlijk bijna niks van de huidige exemplaren, die inclusief wieken 126 meter hoog zijn. De bouwaanvraag ligt nu bij de gemeente Staphorst. Het gaat enkele jaren duren voordat de huidige molens neergehaald worden en de nieuwe er staan.
De ondernemers zijn niet bang dat nieuwbouw onmogelijk wordt gemaakt, doordat tegenstanders zich zullen roeren. "We ontwikkelen dit project met open vizier; we voldoen aan alle denkbare wettelijke eisen. We wonen in Nederland. Iedereen mag er wat van vinden. Dat vinden we juist goed", zegt een woordvoerder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.