Nieuws

Hoe Enschede 78 jaar geleden tijdens een mooie voetbalmiddag getroffen werd door bommen

Een verwoeste verkeersbrug in Enschede, een opname uit 1945.
Een verwoeste verkeersbrug in Enschede, een opname uit 1945. © Nationaal Archief
Het was een dag, misschien wel net als vandaag. Ook een zondag en ook toen was het mooi weer, die tiende oktober in 1943. Een dag dat er in Enschede volop gevoetbald werd, ondanks dat het oorlog was. Want ook in barre tijden zoeken mensen afleiding, bijvoorbeeld langs het veld. Die dag, vandaag 78 jaar geleden, werd Enschede getroffen door een vergissingsbombardement van de geallieerden. Er vielen 151 doden.
De website sportgeschiedenis.nl beschrijft hoe er die zonnige tiende oktober in 1943 op veel plaatsen in Enschede werd gevoetbald. Er stonden vier wedstrijden op het programma. Duels die veel publiek trokken, juist ook vanwege het lekkere weer. De dag wordt beschreven als een nazomerdag in oktober.

Beschutting

Mogelijk lag het aantal slachtoffers van het vergissingsbombardement daarom ook zo hoog. Mensen moesten in allerijl op zoek naar beschutting voor de vallende bommen. Dat lukte niet iedereen.
Er vielen zeker negen doden onder de voetballers die die middag het veld betraden in Enschede. Uit krantenverslagen uit die tijd blijkt dat er veel slachtoffers zijn gevallen, toen mensen in paniek thuis probeerden te komen.

Gezinsleden overleden

Toch redde het voetbal ook de levens van Johan Wissink en zijn twee kinderen. Zij bezochten één van de wedstrijden en brachten het er levend vanaf. Bij thuiskomst bleek dat het bombardement het gezin van Wissink allerminst had gespaard. De rest van zijn gezin was gedood door de bommen.
Een week later waren alle wedstrijden voor dat weekend afgelast.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.