nieuws

Zwolle houdt vast aan schrappen tijdelijke contracten Wezo, fracties willen spoeddebat

Sociale werkvoorziening WEZO Zwolle
Sociale werkvoorziening WEZO Zwolle
De fracties van de SP, Groenlinks en Swollwacht willen een spoeddebat in de Zwolse gemeenteraad over de tijdelijke contracten bij sociale werkvoorziening Wezo. Vandaag heeft het college van B&W bevestigd dat ze vasthoudt aan beëindiging van die contracten.
De afgelopen dagen is gebleken dat er grote beroering rond Wezo is, zo schrijven de fracties, specifiek over de tijdelijke contracten van medewerkers die op 1 januari dreigen te verlopen.
De drie raadsfracties hebben grote vraagtekens bij het besluit tot beëindiging van de contracten, dat al in 2013 is genomen. "Dit is een drama voor de betrokken werknemers, die daarmee hun baan verliezen. Bovendien stelt het ministerie dat het verstandiger is om tijdelijke contracten juist wel om te zetten naar vaste contracten." Het gaat over 51 mensen uit Zwolle en 69 uit Dalfsen, Hattem, Raalte en Zwartewaterland.
De gemeenteraad heeft het gemeentebestuur opgelegd voor 1 januari vervangend werk te zoeken voor de ruim 120 mensen met een tijdelijk contract. "We moeten nu constateren dat dit kennelijk niet is gelukt", aldus de SP.  

'Werkloosheid kost gemeente ook geld'

SP, GroenLinks en Swollwacht: "Het kost mensen hun baan en hun inkomen, en daarmee ook de gemeente geld aan uitkeringen en reïntegratiemiddelen. Ook het ministerie en de vakbonden laten weten dit een onverstandige weg te vinden. Wat ons betreft draait de gemeenteraad op korte termijn dit besluit terug."
Zo definitief als dat de drie fracties het stellen is het gemeentebestuur van Zwolle nog niet. Die zei vanmiddag te willen onderzoeken of het toch mogelijk is tijdelijke contracten na 1 januari om te zetten in een vast contract, zo schrijft De Stentor.

Afbouwen in 30 jaar

De aandeelhoudende gemeenten van Wezo vinden dat Wezo zich na de invoering van de Participatiewet op 1 januari 2015 moet richten op haar primaire taak en dat is het uitvoeren van de wet Sociale werkvoorziening. De gevolgen daarvan voor Wezo, zijn nog onduidelijk. Wel duidelijk is dat door de Participatiewet er geen nieuwe mensen meer naar de sociale werkplaats gaan. Voor het afbouwen van het aantal wsw-medewerkers staat dertig jaar. Er werken nu 600 mensen.
De medewerkers worden ondergebracht bij reguliere bedrijven. Zo wordt een aantal wsw'ers van Wezo overgenomen door Visschedijk in Enschede. Dat bedrijf heeft al meer wsw'ers aan het werk van onder meer de DCW.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.