nieuws

Enschede schrapt klimopbanen, CDA is verbijsterd en wil opheldering

Onbegrip bij het CDA in Enschede over het schrappen van een project met werkervaringsplaatsen, de zogenoemde klimopbanen. Het CDA wil opheldering van haar eigen wethouder Welman.
Er hebben zo'n duizend mensen een klimopbaan in Enschede. Het gaat veelal om banen bij verenigingen en stichtingen die voor bijna honderd euro per maand een klimopper kunnen krijgen. Die doet werkervaring op en voelt zich beter, de werkgever krijgt medewerkers die hij anders niet zou kunnen betalen. Een aantal van de klimoppers vindt door het project regulier werk. De klimopbaan komt uit de koker van toenmalig wethouder K. van het CDA.

Besparing van vier ton

De kracht van deze werkervaringsplaatsen zit volgens de CDA-fractie in de werkdiscipline die de klimoppers krijgen en de verplichting die eraan vastzit. Door nu het project te schrappen bespaart de gemeente vier ton, die ze wil besteden aan participatiebanen. Dat zijn banen bij reguliere bedrijven voor medewerkers van de sociale werkvoorziening.
De gemeente hoopt dat de klimoppers straks vrijwilligerswerk gaan doen, maar een klimopbaan is volgens raadslid Ten Vergert van het CDA toch iets anders. Hij is bang dat sportverenigingen, speeltuinverenigingen en culturele instellingen door het besluit van Welman in de problemen komen. Ten Vergert wil onder meer weten wat de belangrijkste reden is om de banen te schrappen en wat het perspectief is voor verenigingen en instellingen waar nu veel klimoppers werken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.