nieuws

PvdA Overijssel over branden bij afvalverwerkers: "patroon van brand, stank en ellende"

De Overijsselse PvdA ziet een patroon van brand, stank en ellende voor omwonenden nu de zoveelste brand heeft gewoed bij een afvalwerker in Overijssel. De arbeiderspartij vraagt zich af of er wel genoeg wordt gecontroleerd op de brandveiligheid bij afvalverwerkende bedrijven.
Volgens de PvdA staat de brand bij schroothandel Regelink in Kampen niet op zichzelf. Bij de brand in Kampen trok mogelijk giftige rook over het centrum van de stad. Het luchtalarm ging af, ramen en deuren moesten dicht en de inwoners van Kampen werd op het hart gedrukt uit de rook te blijven.

Vaak raak bij afvalverwerkers

In april vorig jaar brandde een opslagloods van afvalverwerkingsbedrijf Grobben uit Almelo af. In augustus van hetzelfde jaar woedde een grote brand in een loods van afvalverwerker VAR langs de A1 bij Wilp. En in september en oktober brak bij afvalverwerker Langezaal in Haaksbergen maar liefst vier keer in krap twee maanden tijd brand uit.
"Zo'n brand betekent forse overlast en spanning voor burgers, een hoop kosten voor de maatschappij en een drama voor het milieu," aldus PvdA-Statenlid Patricia Wiebinga. "Ik wil van het college weten of er wel voldoende wordt toegezien op de veiligheidsvoorschriften bij afvalverwerkers in Overijssel." Het Statenlid vervolgt: "Afvalverwerking is mensenwerk en het kan dus een keer fout gaan. Dat begrijpen wij ook, maar dit lijkt een patroon van brand, stank en ellende voor omwonenden en het milieu."

Mogelijk aanscherping voorschriften

Wiebinga wil van de provincie Overijssel weten hoeveel branden er precies zijn geweest, hoe ernstig het was en wat de gevolgen waren voor de volksgezondheid, het milieu en medewerkers van die bedrijven. "Ik sluit niet uit dat de vergunningvoorschriften moeten worden aangescherpt, of dat het toezicht op de naleving van de voorschriften moet worden verscherpt."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.